Drobilica za plastiku stigla u gimnaziju

U okviru projekta Opštine sa nula otpada, a u skladu sa potpisanim sporazumom između gimnazije “Josif Pančić“ i Inženjera zaštite životne sredine 19. i 20. januara u ovoj školi je održana radionica za nastavnike i učenike na kojoj su upoznati sa mogućnostima korišćenja opreme u okviru vannastavnih i nastavnih aktivnosti, koju je škola dobila kroz projekat, a sastoji se od drobilice za plastiku i brizgača za plastiku.

Prvog dana je održana teorijska obuka za 23 učenika društveno-jezičkog i prirodno matematičkog smera, a obuci su prisustvovale i profesori.

Radionicu je vodio predstavnik Inženjera zaštite životne sredine Nikola Gluvaković i angažovani ekspert u ovoj oblasti. Radionica je trajala sat i po vremena. Drugog dana je održana praktična obuka za iste učesnike. Pored predstavnika Inženjera zaštite životne sredine, radionicu su vodili i predstavnici kompanije Polyhedra d.o.o. Beograd, koji su zaduženi za nabavku i instalaciju opreme. Oni su predstavili rad brizgača za plastiku, a u februaru je dogovoreno dostavljanje drugog dela obuke i prikazivanje čitavog procesa reciklaže plastike.

Projekat “Opštine sa nula otpada“ finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija — Bosna i Hercegovina 2014. — 2020. godine, sa ciljem postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru upravljanja otpadom.

Kroz primenu zajedničkih akcija baziranih na principima nula otpada i cirkularne ekonomije, projekat nastoji da ojača društveno-ekonomski razvoj u prekograničnim područjima između Srbije i Bosne i Hercegovine, kroz primer šest pilot opština: tri u Republici Srbiji (Vladimirci, Krupanj i Bajina Bašta) i tri u Bosni i Hecegovini (Visoko, Ilijaš, Sarajevo Centar).

Ovaj članak je pročitalo 102 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.