Srpsko-američki lekari donirali opremu Domu zdravlja

Zahvaljujući srpsko-američkom medicinskom udruženju Dom zdravlja u Bajinoj Bašti danas je dobio sterilizator čija je vrednost oko milion dinara

Od 2013. godine do danas, ova humanitarna organizacija pomogla je sa preko 40 projekata u Srbiji, Republici Srpskoj i na Kosovu kroz nabavku medinske opreme i rekonstrukciju zdravstvenih ustanova.

“Za Bajinu Baštu smo se odlučili gledajući gde su potrebe u Srbiji, a ima ih dosta. U oktobru smo posetili Dom zdravlja i saznali da postoji potreba za sterilizatorom i evo danas smo isporučili“, izjavio je Zoran Mladenović član Srpsko – američkog medicinskog udruženja iz Vašingtona i dodaje da se u poslednje vreme fokusiraju na primarnu zdravstvenu zaštitu.

Tokom prošle godine pomoć u vidu opreme stigla je u domove zdravlja u Trsteniku, Smederevskoj Palanci, Kosjeriću, Trebinju i Pirotu, a u Ivinjaci je kompletno renoviran stacionar Doma zdravlja koji broji 40 postelja.

Direktorka Doma zdravlja dr Lidija Šarac se zahvalila srpsko – američkom medicinskom udruženju što je prepoznalo potrebe kada je u pitanju zdravstvena zaštita i što deluju tamo gde je najpotrebnije.

“Ovo je velika donacija za Dom zdravlja. Vi znate da je sterilizacija osnov u svakoj medicinskoj praksi i nama to izuzetno znači. Razgovarali smo i o drugim potrebama Doma zdravlja, tako da smo dobili izvesna obećanja da će nam oni svakako pomoći gde god to bude moguće. Želja svih nas je da podignemo ovaj nivo zdravstvene zaštite na nivo koji će da pomogne razvoju Doma zdravlja u Bajinoj Bašti, dijagnostike i preventivnih aktivnosti“, izjavila je direktorka Šarac

“Ovaj sterilizator nam je od velikog značaja. Mi smo imali jedan autoklav koji je nabavljen još 2012. godine medjutim, on se često kvari. Gazu smo često morali da nosimo u Užice jer sterilicacija po proceduri mora da se obavlja vlažnom toplotom. Sada imamo nov sterilizator koji nam je od velikog značaja, jer kada se pokvari stari, mi imamo alternativu“, kaže Marija Djurić medicinska sestra.

Inače, srpsko američko medicinsko udruženje je dobrotvorna organizacija osovana 2009. godine u Vašingtonu. Od 2013. godine realizovali su više od 40 projekata širom Srbije i do sada je uloženo preko 800.000 dolara u opremu i  infrastrukturu. Njegovi članovi su Srbi, ali ima i Amerikanaca koji pomažu u donacijama.

 

Ovaj članak je pročitalo 1459 posetilaca portala!

One thought on “Srpsko-američki lekari donirali opremu Domu zdravlja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.