Današnji i lanjski snegovi

Isti ovoliki sneg je bio u Bajinoj Bašti 14. januara 1952. U mojoj rodnoj kući sneg ujutro provirio gore na ono staklo na ulaznim vratima. Otac nije mogao da izađe na vrata, morao je đubrovnikom da odgrće sneg do šupe da bi uzeo lopatu. Kada je proprtio staze kroz dvorišete i do česme na izvoru u kraj dvorišta bilo je podne.

Eto, a moja snaja rođena u Beogradu i njen sin, moj unuk, pitaju me pre neki dan šta je to PRTINA? Mi deca smo trčkarali kroz ovolike tunele u dvorištu kao kroz lavirint. Tek u podne se komšiluk skupio i počeo da pravi prtinu do Keserovače, tako se zvao onaj deo oko današnjeg Belvija i skretanje desno za Višesavu.

Kroz Bajinu Baštu i ovu ulicu pored Belvija niz Drinu prtinu su pravile GRTAČE koje su vukli volovi. Tog jutra od volovske zaprege nije bilo koristi, sneg su gurale neke Prag“, Chepeli i Tatre sa nekim improvizovanim i smešnim grtačama koje su ti kamioni gurali.

Sećam se nekih ogromnih volova Jeremije }or]evi’a i Veselina Nedeljkovi’a brata Gruje kafedžije iz Luga. Tri dana su čistili put preko Kadinjače do Titovog Užica. Put za Užice preko Pilice, Nikolića brda i tunela nije postojao.

Sećao se: LJubiša Ilić – LJuba Orlix

Ovaj članak je pročitalo 6817 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.