Danas promocija knjige “Okletac na krivoj Drini“

Mitar Josipović učitelj, posle šest godina nakon što je objavio knjigu “Strmovo selo pored Drine“ danas će predstaviti knjigu “Okletac na krivoj Drini“.

“Po završetku knjige o Strmovu, trebalo mi je oko šest godina da prikupim podatke za knjigu – Okletac na krivoj Drini. Pošto su to dva susedna sela i stanovništvo je izmešano, puno podata sakupljajući o Strmovu sam prikupio i o Oklecu. Gradju sam  sakupljao kroz saradnju sa Oklečanima koji su sačuvali neka dokumenta o prošlosti, iz istorijskog Arhiva Užice. Dosta su mi pomogli spomenici krajputaši o izginulima u prvom svetskom ratu. Od velike pomoći su mi bile objavljene knjige Boriše Matića“Račani kroz vekove“ i Narodne biblioteke iz Užica. Knjiga je sastavljena iz dva dela istorijskog dela i rodoslova“, kaže Josipović.

Promocija je zakazana za 10 sati kod crkve u Oklecu.

Izdavač knjige je Kulturno prosvetna zajednica Srbije i Narodna biblioteka “Miloš Trebinjac“ Bajina Bašta.

Knjiga se može kupiti u info centru po ceni od 2.000 dinara

O knjizi će, osim autora, govoriti i recezenti knjige pukovnik Slavko Jevđenić i Obrad Dodić. Promocija je zakazana za 10 časova, nakon bogosluženja i pomena Oklečanima poginulim u ratovima.

Po završetku promocije svoj nastup imaće pevačka grupa “Složna braća“ iz Svojdruga.

OKLETO – PROKLETO

Jedna srednjovekovna legenda pripoveda da je u svoje vreme kroz Okletac, obilazeći svoju Despotovinu, prolazila despotica Irina Branković-Kantakuzin, u narodu poznata kao Prokleta Jerina. Baš tu, u Oklecu, kola joj se zaglave u blatu i polome. Ljuta Despotica zapita prisutne seljake koji su se tu zatekli:
– Koje je ovo mesto?
– Okletac, vaša milosti – odgovoriše seljaci u horu.
– Okletac – Prokletac – prosikta besna vladarka.

Od tada u narodu osta uzrečica okleto – prokleto.

Promocija je jedinstvena prilika da čitaoci saslušaju autora i porazgovaraju sa njim o ideji za nastanak hronike, o tome čime se rukovodio pišući o ovom kraju i možda saznaju zanimljivosti koje do sada nisu čuli i ako žive, borave ili imaju nekoga u okletačkom kraju.

Ovaj članak je pročitalo 254 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.