Dan kosidbe u Gvoscu

Takmičenje kosaca na Gvozdačkoj planini održano je juče u okviru Gvozdačkih dana koji se organizuju četvrtu godinu. Uz prisustvo brojne publike, za pehar se ove godine borilo 13 kosaca.

Samo takmičenje predstavlja priliku da učesnici pokažu svoju veštinu, brzinu i kvalitet otkosa. Ovogodišnji pobednik je Dejan Janković iz Pilice. On je po oceni žirija bio najbolji u konkurenciji 13 takmičara. Drugo mesto osvojio je Željko Stefanović iz Jagoštice, a treće Mladen Lukić iz Bajine Bašte.

”Na nagovor mojih prijatelja iz MZ Gvozdac danas sam ovde. Lepo vreme i priroda su upotpunili današnji dogadjaj. Moram da kažem da kosu u ruke nisam uzeo zadnjih 25 godina i evo sada sam se prisetio detinjstva i kada sam to radio. Moram da kažem da život na selu nije nimalo lak i evo tu smo da ovim ljudima pomognemo koliko budemo mogli i koliko je u našoj mogućnosti”, kaže Mladen Lukić predsednik Skupštine opštine, inače, jedan od učesnika manifestacije

Ove godine na Gvozdačkoj planini-Lazića ravan gde se i održavalo takmičenje, učestvovale su i tri žene u revijalnom delu takmičenja.

Organizator manifestacije je Udruženje gradjana Gvozdački dani, u saradnji sa MZ Gvozdac.

”Volim ove manifestacije pogotovu što sam iz Gvosca i rodjen sam tu. Ja kosim od svoje 13 godine. U obavezi smo da čuvamo našu tradiciju i kulturu”, poručio je Marko Marković organizator manifestacije.

”Tradicija i narodni običaji su koreni svakog naroda. Najbitnije je druženje i da se tradicija ne zaboravi. Bila je bespoštedna borba, a takmičari su dali sve od sebe. Ovom prilikom bih se zahvalio svim učesnicima koji su došli da podrže ovu manifestaciju”, rekao je Vlade Marjanović predsednik MZ Gvozdac.

U okviru Gvozdačkih dana, pored takmičenja za najboljeg kosača, takmičari su se nadmetali u nadvlačenju konopca.

Ovaj članak je pročitalo 520 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.