Dan bezbednosti saobraćaja u Bajinoj Bašti

Uz podršku predstavnika Agencije za bezbednosti saobraćaja, lokalni Savet za bezbednost saobraćaja opštine Bajina Bašta je organizovao dan posvećen bezbednosti saobraćaja. U sklopu realizacije organizovano je niz aktivnosti namenjenih najugroženijim učesnicima u saobraćaju. U sportskoj hali održano je predavanje na temu bezbednost traktorista u saobraćaju, s obzirom na činjenicu da su traktoristi najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju na teritoriji opštine Bajina Bašta.

“Ovaj deo Srbije je poznat po broju nastradalih vozača traktora u saobraćajnim nezgodama, posebno ako se uzme u obzir konfiguracija terena. Većina tih nezgoda je nastala zbog nekorišćenja sigurnosne kabine, zaštitnog rama i žutog rotacionog svetla“, izjavio je Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Pre dve godine smo bili na četvrtom mestu po broju stradalih traktorista, a 2021. godine naša opština se našla na devetom mestu, kaže Mile Djenić iz Komisije za bezbednost saobraćaja.

“Prošle godine smo imali jednog poginulog sa kvadom, što se po kategorizaciji vodi kao traktor“, kaže Djenić i dodaje da će po završetku predavanja biti podeljeno 10 zaštitnih ramova za traktore, rotacije i table za označavanje sporih vozila, što će, nada se, doprineti većoj bezbednosti traktorista.

U sklopu današnjih aktivnosti održano je i predavanje za roditelje i zdravstve radnike o ulozi i značaju dečijih auto sedišta kao i načinu njihovog postavljanja u vozilu. Nakon predavanja biće podeljeno 136 dečijih auto sedišta, roditeljima koji su se prijavili za dobijanje istih.

“Ovo je četvrta godina kako delimo dečija auto sedišta i svake godine se taj broj povećava. U 2019. godini podelili smo 54 sedišta, 2020. godine 73, 2021. godine 107 i 2022. godine 136. Želim da poručim roditeljima da ta sedišta koriste, jer po nekim indikatorima sedišta se ne koriste u dovoljnom procentu u našoj opštini. Moram da naglasim da se 75% saobraćajnih nesreća dogodi na četiri kilometra od kuće“, napominje Djenić

Procenat upotrebe dečijih auto sedišta u Srbiji je oko 60 odsto, od kojih većina pravi grešku u korišćenju, kaže Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja i dodaje da današnje predavanje treba da posluži da bi pokazali kako se pravilno montira  dete u dečije auto sedište i kako se dečije auto sedište pravilno montira u automobilu.

“Ono što je ohrabrujući podatak jeste, da sve više lokalnih samouprava prepoznaje važnost i značaj kupovine dečijih auto sedišta ali i same edukacije i obuke. Oni kroz programe rada odvajaju deo novčanih sredstava za kupovinu dečijih auto sedišta ali i  za edukaciju“ navodi Ćurčić.

Iz Agencije za Bezbednost saobraćaja kažu da godinama unazad imaju odličnu saradnju sa lokalnim Savetom za bezbednost saobraćaja koja je i ovog puta rezultirala aktivnostima koje su danas realizovane.

Ovaj članak je pročitalo 406 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.