Crkva brvnara u Dubu

Deset kilometara od Bajine-Bašte, u selu Dubu kod Rogačice nalazi se crkva brvnara iz 1792. godine, pokrivena šindrom, specifične arhitekture, delo osaćanskih neimara. Poznata je kao brvnara sa najvišim krovom.

Crkva brvnara u Dubu teško se može uvrstiti u raskošne spomenike, već pre Hram Hristovog Vaznesenja bio je metoh manastira Rače do 1885.god. kada je postala samostalna crkva i dobila svoju parohiju.

Prema raspoloživim izvorima hram je sagrađen krajem XVIII i to verovatno 1792.god., obnovljena je 1828.god. Problem prestavlja pisanje Joakima Vujića u Puteštestviju po Srbiji iz 1826.god., jer je i on tu pominje iako se obnova po svim ostalim izvorima desila dve godine kasnije.

Iz 1832.god. Postoji izveštaj nahijskih starešina knezu Milošu o svim novosagrađenim hramovima. Po tom izveštaju hram je nastao 1972.god., a u ustanku verovatno nije znatnije stradao, pa je to bio hram koji je Vujić pominjao u svome putopisu. Ova Crkva predstavlja verovatno najlepše ostvarenje osaćanskih neimara.

Po površini pripada u red najvećih drvenih crkava, a 1989.god. na izložbi povodom godišnjice Kosovske bitke ‘’ Manje poznate ikone jugozapadne Srbije ’’ bilo je izloženo nekoliko ikona iz crkve u Dubu.

Ovaj članak je pročitalo 1072 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.