BaštinaKulturoskop

Ćirilična baština od 22. do 25. maja

Manifestacija posvećena srpskom jeziku i očuvanju ćirilice “Ćirilična baština“ održava od 22. do 26. maja u Bajinoj Bašti. Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program ovogodišnje manifestacije. Tokom pet dana trajanja manifestacije, organizatori su predvideli bogat kulturni program, a najveći deo sadržaja biće organizovan u Domu ćirilice u Rači i bioskopu Vlaja.

Petodnevno trajanje ove kulturne manifestacije upotpuniće predavanja koje će održati prof dr Aleksandar Milanović, prof dr Zlata Bojović, prof dr Isidora Bjelaković, prof Zoran Pejšinović i msr Milena Kulić. U okviru Ćirilične baštine biće održane promocije knjiga, izložbe i foto konkursi.

Prvog dana manifestacije predvidjen je nastup kulturno umetničkog društva. U 20 časova u upravnoj zgradi Nacionalnog parka Tara promocija knjige Momčila Vukovića Birčanina “Dinastija Nemanjića, žene vladara, zadužbine i crkve (1168-1371)“

U četvrtak 23. maja u 15 časova u parku ćirilice biće organizovana radionica studenata Filozofskog fakulteta iz Novog Sada pod nazivom “AzBukiVede”, nakon čega će u upravnoj zgradi NP Tara biti organizovana radionica prof dr Aleksandra Milovanovića i prof dr Isidore Bjelaković radionica . Istog dana u 18 časova u bioskopu Vlaja održaće se promocija knjige autora Stevana Ješevića

U petak 24. maja, je praznik Svetih Ćirila i Metodija te će tog dana u Manastiru Rača u 08:00 časova biti služena Sveta Liturgija .

U 18 časova u Domu ćirilice u Rači biće održana promocija novih izdanja Odeljenja za književnost i jezik Matice srpske – prof dr Isidore Bjelaković i msr Milene Kulić

Sat vremena kasnije, u 19 časova, biće otvorena izložba ćiriličkih minijatura, a u  19:30 časova biće održano predavanje pod nazivom “Srpski jezik i ćirilica u Dubrovniku”, koje će odr5žati akademik prof dr Zlata Bojović.

U subotu 25. maja program će početi u 18 časova kulturno-umetničkim programom učenika srednjoškolskog centra “Pale” u bioskopu “Vlaja”nakon čega će biti upriličena dodela ćiriličnih zahvalnica. Na gradskom trgu biće otvorena izložba posvećena Petru Kočiću “Ruža u mećavi” čime će biti propraćeno i predavanje profesora Zorana Bejašinovića.

U 20 časova u gradskom bioskopu biće izvedena monodrama “Na Drini ćuprija” u izvedbi Tihomira Stanića.

U nedelju, 26. maja, završnog dana manifestacije, program će početi u 10 časova trkom beba koja će se održati u parku ćirilice. U slučaju lošeg vremena, trka će biti organizovana u sportskoj hali

U 11 časova biće upriličena dodela nagrada pobednicima konkursa. Ove godine raspisana su tri konkursa, likovni konkurs za učenike osnovnih škola pod nazivom “Razglednica iz prestonice ćirilice“, za učenike srednjih škola konkurs za najbolji mim i međunarodni konkurs “Najlepše želje pišu se ćirilicom“.

U 20 časova predviđen je nastup Pere i Miloša Zubca pod nazivom “Živa reč”.

Ove godine Ćirilična darovnica, nagrada za doprinos u zaštiti i negovanju ćirilice biće uručena akademiku prof dr Zlati Bojović.

Pored Matice srpske, ove godine će gost biti Istorijski Arhiv Republike Srpske sa svojim programom.

Po prvi put u organizaciju su se uključili Narodna biblioteka “Miloš Trebinjac“, Nacionalni park Tara, TO Tara-Drina i Kancelarija za mlade.

Tokom svih dana trajanja manifestacije na gradskom trgu biće otvoren Svetosavski sajam, u okviru koga će biti organizovana prodaja ukrasnih vaskršnjih jaja koja ima za cilj humanitarni karakter

Ovaj članak je pročitalo 258 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.