OsnovnaPanoramaSrednja

Četiri škole u projektu – za bolji kvalitet vazduha

Gimnazija “Josif Pančić“ u Bajinoj Bašti bila je domaćin 5. po redu Sajma nauke koji sprovodi UNICEF u okviru projekta “Škole za bolji kvalitet vazduha“, a koji se realizuje uz finansijsku podršku Vlade Norveške. U projekat su uključene četiri škole, “Dušan Jerković“ iz Kostojevića, “Sveti Sava“ iz Bajine Bašte i obe srednje škole iz Bajine Bašte.
Zajedno sa svojim nastavnicima učenici su pripremili izložbu koju su prezentovali u holu gimnazije, a koja je uglavnom bila vezana za ekologiju i zelene nauke i time pokazali znanje i stručnost, koje stiču u matičnim školama.
Škole iz 15 lokalnih samouprava medju kojima je i bajinobaštanska gimnazija uključene su u projekat UNICEF-a, i svaka je od njih u odnosu na svoj geografski, demografski i drugi kontekst realizovala aktivnosti i istraživanja koja se odnose na sprečavanje zagađenja vazduha.
“Ovaj UNICEF-ov projekat služi da se deca opismene u domenu naučno-istraživačkog rada, tako da je ogroman benefit za decu ovog uzrasta da se susretnu sa naučno-istraživačkim radom i da ga sprovedu u delo. UNICEF je za njih pripremio podršku u smislu alata, kako obuka tako i fizičke opreme koja je korišćena tokom izrade projekta“, izjavila je Nevena Grubač iz Centra za promociju nauke.
UNICEF je obezbedio opremu za realizaciju nastave i školskih projekata u oblasti poboljšanja kvaliteta vazduha koji su postavljeni na 46 škola u Srbiji. Ti primeri su bili inspiracija za ostale  da pokrenu nove školske projekte  ili da neke svoje aktivnosti i istraživanja modifikuju i primene u svom kontekstu i okruženju.
“Kroz STEM projekat sve škole su dobile vrednu opremu koja je korišćena u nastavi. Cilj ovog projekta je sticanje znanja i razvijanje ekološke svesti kod učenika, upoznavanje učenika sa metodom istraživačkog rada kroz praktičan rad“, rekao je Miroslav Jovanović koordinator projekta.

Ovaj članak je pročitalo 304 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.