Izdvajamo

Bajinobaštanski srednjoškolci pobednici Svetionika znanja

Završna ceremonija projekta pod nazivom Svetionik znanja, koji se tradicionalno održava šesti put za redom uspešno je realizovana nakon nekoliko meseci sprovođenja projekta. Među 16 gradova iz čitave Srbije, koji su se takmičili sa idejama kojima žele da unaprede sredine iz kojih dolaze, pobedu je odneo projekat pod nazivom “Baš taj korak“ srednjoškolaca Aleksandra Milovanovića, Andjele Jerinić, Aleksandre Sekulić i Nemanje Jovanović iz Bajine Bašte.

Projekat ima za cilj da ukaže na značaj zdrave životne sredine, pešačenja, biciklizma i što manje automobilskog saobraćaja. Realizacija projekta će obuhvatiti oozelenjavanje javnih površina, zatvaranje za saobraćaj glavne ulice sat vremena ranije,  kako bi se smanjila emisija štetnih gasova, ali i postavljanje mesta za bicikle.

Novac u iznosu od 250.000 dinara koji je usledio kao nagrada, a koji je obezbedila Erste banka, biće iskorišćen u realizaciju projekta što podrazumeva kupovinu parking mesta, sadnica, materijal za radionice i troškove transporta.

Oni su pokrenuli instagram stranicu i fejsbuk stranicu na kojoj mladima na njima prilagođen način, a u saradnji sa stručnim licima, pružaju priliku da dobiju odgvore na brojne nedoumice i pitanja, pokrećući na taj način dijalog na ove važne teme.

“Velika je čast i zadovoljstvo kada znamo da su naša deca osvojila prvo mesto u Srbiji na temu ekologije, da imaju viziju i ideju kako smanjiti aerozagadjenje, da mobilišemo sugradjane na pešačenje i vožnju biciklom, tako da je to veliki uspeh ne samo za njih i njihove porodice nego i za našu opštinu. Želim da podsetim, da je ovo već drugi put kako naši srednjoškolci zauzimaju prvo mesto na ovom takmičenju. Njihovi prethodnici su takodje osvojili prvo mesto na temu ekologije i predstavljali Srbiju u Dubaiju. Takodje, želim da istaknem da će opština prepoznati njihov trud i rad“, izjavila je predsednica Opštine Vesna Djurić.

Svetionik znanja svake godine okuplja 60 srednjoškolaca iz 15 gradova Srbije i osmišljen je tako da učesnici, uz stručnu pomoć mentora, u timovima rade na osmišljavanju i pripremi projekata na neku od pet tema (ekologija, javno zdravlje, turizam, kultura i društvena odgovornost) u cilju unapređenja zajednica u kojima žive, ali i ličnog profesionalnog usavršavanja.

Ovaj članak je pročitalo 577 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.