Javne službe

Besplatne kante za odvajanje otpada

Bajina Bašta počela je sa realizacijom projekta“O-DVA-JA-MO“ koje je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, uz podršku Evropske unije i Kraljevine Švedske. Cilj projekta je povećanje stope reciklaže u Srbiji na 15% u naredne dve godine. Kroz projekat je dobijeno 3.500 plavih kanti u koje će se odlagati papir, plastika, metal i staklo.

– U Evropskim zemljama se ovaj način odvajanja kućnog otpada pokazao kao najbolji u cilju povećanja procenta otpada za reciklažu i smanjenja količina otpada koje završavaju na deponijama. Mi smo u okviru projekta dobili opremu u vidu kontejnera koji su već podeljeni u blokovima zgrada i kanti koje su namenjene individualnim domaćinstvima – kaže Jelena Aleksić iz JKP “12. septembar“

Sva domaćinstva na teritoriji grada koja imaju zaduženja za vodu i smeće dobiće plave kante. Kako objašnjava Aleksićeva,  svaka kanta ima ID broj koji se unosi u ugovor zbog lakšeg praćenja i eventualnih problema u vezi sortiranja otpada.

– Gradjani koji nisu bili kod kuće prilikom vršenja podele kanti, mogu se javiti u Komunalno preduzeće svakog radnog dana od 7 do 15 časova kako bi se dogovorili oko načina preuzimanja kanti, isto važi i za gradjane koji žele ranije da preuzmu kante. Da bi se olakšao posao kolegama koji vrše sakupljanje otpada, potrebno je kante staviti na pristupačno mesto i da se se otpad u njih odlaže u džakovima ili kesama kako bi se smanjilo vreme koje je potrebno za sakupljanje i istovremeno ispoštovala dinamika pražnjenja -, kaže Aleksićeva i dodaje da se neće dodatno naplaćivati odvoženje ove vrste otpada.

Po skupštinskoj odluci svi gradjani su u obavezi da vrše selekciju otpada tako da će stanje na terenu pratiti opštinska inspekcija.

Ovaj članak je pročitalo 511 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.