Arno Gujon dobitnik Ćirilične darovnice

Osnivač i direktor francuske nevladine organizacije “Solidarnost za Kosovo“ i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pre svega veliki humanitarac, Arno Gujon dobitnik je ovogodišnje nagrade Ćirilična darovnica.

Gujon je pohvalio manifestaciju i konkretne aktivnosti radi očuvanja i promovisanja ćirilice. Rekao je da su to važne stvari i naveo da sad kad vodi Upravu za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu vidi koliko je i za ljude u dijaspori važno da znaju srpski jezik i ćirilicu.

Ćirilična priznanja su mi uvek bila najdraža. S obzirom da vodim Upravu za saradnju sa dijasporom  i Srbima u regionu i vidim koliko je bitno za ljude iz dijaspore i njihovu decu da znaju srpski jezik i ćirilicu. Ono što je još važnije jeste, da mi sami u Srbiji negujemo ćirilicu, zato što ako je dete koje se trudi u Cirihu ili Parizu da nauči pismo svojih predaka, dođe ovde i vidi da je sve na latinici, ono će da se zapita, zašto se ja trudim da naučim ovo prelepo pismo ako ga niko ne koristi u Srbiji, tako da treba promovisati, treba očuvati, treba negovati i pismo i jezik zato što oni imaju samo nas“, rekao je dobitinik Ćirilične darovnice.

 

Organizacioni odbor Ćirilične baštine jednoglasno je usvojio predlog da se ove godine nagrada dodeli Arnu Gujonu, zbog kontinuiranog zalaganja za zaštitu i promociju ćirilice, zbog konkretnih mera na otvaranju škola srpskog jezika u inostranstvu kao i dugogodišnje pomoći našim školama na Kosovu i Metohiji.

Arno Gujon je od 2016. godine i jedan od učesnika kampanje „Negujmo srpski jezik”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, sa ciljem negovanja i zaštite srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti. Dve godine kasnije postao je njeno zaštitno lice i predvodnik Karavana kulture govora koji organizuje edukacije i tribine za mlade širom Srbije i Republike Srpske.

Ćirilična darovnica je najznačajnija nagrada u okviru manifestacije Ćirilična baština. Predstavlja nacionalnu nagradu za izuzetan doprinos i naročite zasluge u očuvanju i promociji ćirilice i negovanju srpskog jezika i pisma. Dobitnik Ćirilične darovnice za 2020. godinu bile su dnevne novine “Politika“, dok je prošlogodišnji dobitnik ove prestižne nagrade bio Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Ovaj članak je pročitalo 103 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.