Značaj hraniteljskih porodica

Zbog sve učestalije negativne kampanje prema hraniteljstvu što je posebno bilo izraženo u prethodnom periodu, iz bajinobaštanskog Centra za socijalni rad su iskazali potrebu da istaknu značaj hraniteljstva kao oblika socijalne zaštite na teritoriji Opštine Bajina Bašta.

Prema podacima Centra za socijalni rad, ukupan broj dece na hraniteljskom smeštaju na teritoriji opštine je 10, od kojih je troje u srodničkoj porodici dok je sedmoro u drugoj hraniteljskoj porodici.

Zbog nasilničkog ponašanja roditelja prema deci, u prošloj godini je dvoje dece izmešteno iz biološke porodice. Prema izveštaju Centra, jedno dete je smešteno u srodničku a drugo u hraniteljsku porodicu jer su deca tako želela.

“Pre donošenja takvih mera ulažemo napore da osnažimo biološku porodicu u smislu poboljšanja roditeljskih kompetencija i obezbeđivanja boljih finansijskih uslova. Ukoliko mere ne daju rezultate onda je nužno preduzeti sledeće korake, a to je obezbeđivanje nekog drugog oblika socijalne zaštite u smislu hraniteljstvo. Nikada ne sme kao jedini razlog za izmeštanje dece biti materijalna neobezbeđenost“, saopštili su nadležni iz Centra za socijalni rad.

Razlika između srodničke i hraniteljske porodice između ostalog je i u tome što srodnici-hranitelji ne primaju naknadu za svoj rad.

U Centru takodje navode da je interes dece pre svega na prvom mestu.

“Zbog rizika po bezbednost i zdravlje koji su postojali u njihovim biološkim porodicama, organ starateljstva je pronalazio hranitelje koji su kompetentni u smislu zadovoljavanja dečijih psihofizičkih i socio-emotivnih potreba. Dešavalo se da dete samo izrazi želju da Centar sprovede proceduru za njegovo smeštanje u hraniteljsku porodicu. Neki roditelji i sami izjave da nisu sposobni da se brinu o deci. Na osnovu višedecenijskog iskustva u radu sa porodicama u riziku, smatramo da je od izuzetnog značaja uvođenje usluge koja bi bila sa Republičkog nivoa, mada može da bude i sa lokalnog nivoa a zove se “porodični saradnik“, izjavili su u Centru.

Ova usluga je predviđena izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti. Ona spada u intenzivne usluge podrške porodici koja je u krizi , a spada u grupu savetodavno-terapijskih i socio-edukativnih usluga. Ova usluga omogućava da se stučnim radom porodičnog saradnika jačaju porodice koje su u riziku od izmeštanja dece.

Ovaj članak je pročitalo 475 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.