HronikaZajednica

Zaštita porodice kroz rad sa nasilnicima

Tokom ove godine 17 žena je stradalo u porodičnom nasilju, rečeno je danas na konferenciji koja je organizovana povodom početka realizacije projekta ”Sigurnost za žene i decu žrtve porodičnog nasilja”.  Projekat koji realizuje Udruženje dece sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja Bajina Bašta u partnerstvu sa Ženskim centrom Užice, usmeren je na to da se obezbedi što kvalitetnija podrška ženama žrtvama porodičnog nasilja na teritoriji Opštine Bajina Bašta. Ono što je novina jeste, da će se po prvi put koordinisano raditi i sa nasilnicima i sa žrtvom.

Odgovorni programi rada sa počiniocima nasilja pre svega imaju cilj da smanje rizik od ponavljanja nasilja u porodici i da povećaju sigurnost žena i dece u riziku od nasilja.

Projekat je baziran je na tome da nasilnik prihvati odgovornost za učinjeno delo, da promeni svoja uverenja i da shvati da postoje alternativni obrasci ponašanja koji su društveno prihvatljivi.

“Ovo je podrška koja je veoma važna u smislu da se radi na promeni uverenja samog nasilnika kako bi promenio svoje nasilničko ponašanje. Za sada su dve osobe inače počinioci nasilja u porodici uvrštene u ovaj program“, izjavila je psiholog Marica Vuković, voditelj programa sa počiniocima nasilja.

Dodala je, da bi se nasilnik našao u ovom programu mora da prihvati odgovornost da je počinio nasilje a istovremeno da prihvati pravila grupe da saradjuje sa edukatorima. Istakla je da ne mogu svi počinioci biti uvršteni u sam tretman.

“Indikacije su da se radi o lakom ili srednje teškom nasilju u porodici. To je važno jer će samim tim mnogo lakše ići sama promena njegovih obrazaca ponašanja. U slučaju da toga nema onda ni sam efekat ne može biti pozitivan“, istakla je Vuković.

Počinioce nasilja na ovaj tretman može da uputi Osnovno javno tužilaštvo, Centar za socijalni rad ili se prijaviti dobrovoljno.

Podsetimo, u ovoj godini prijavljeno je 58 nasilja u porodici, izrečene su 93 hitne mere, a 11 prijava je odbačeno od strane Osnovnog javnog tužilaštva.

Iz ženskog centra Užice poručuju da je evidentno da je celokupna situacija sa koronavirusom doprinela porastu broja nasilja u porodici.

“Nasilnici će prolaziti tretman koji se odnosi na promene nasilnih obrazaca ponašanja, dok će sa druge strane Ženski centar Užice, koji već unazad godinama pruža podršku žrtvama porodičnog nasilja, pružati podršku žrtvama iz tog nasilnog odnosa. Radiće se na osmišljavanju plana zaštite žrtava, na proceni i upravljanju rizikom ali i predvidjanja svih situacija koje mogu doneti neki povećan rizik“, kaže Nevena Ostojić koordinatorka programa.

 

Ovaj članak je pročitalo 668 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.