Javne službe

Zaštita od požara u graničnom području

Danas je organizovana druga po redu radionica u okviru projekta „Poboljšanje sistema zaštite od požara u prekograničnom području BiH i Srbije“,koja ima za cilj da upozna učesnike sa savremenom opremom za gašenje požara, prevencijama i procenama u slučaju požara u graničnom području.

Svedoci smo velikog broja šumskih požara tokom letnjih meseci i ovo je još jedna radionica koja treba da pomogne u uvećanju kapaciteta za gašenje i reagovanje u slučaju šumskih požara, kaze predavač dr Goran Djordjević.

„Danas ćemo da obradimo neke vrlo značajneteme, vezane za procedure dejstva u graničnom pojasu izmedju Bosne i Srbije, da se osvrnemo na opremu za gašenje požara li i praktični pokaz korišćenja opreme za gašenje požara“, navodi Djordjević.

Treba napomenuti da projektno područje karakteriše visok stepen ugroženosti od požara, jer prema proceni rizika Republike Srbije iz 2019. godine, NP Tara čini 80% šume i zbog toga spada u najugroženiji deo Srbije od požara.

„Posebno bbih naglasio vrednost i značaj projekta za obe strane. Sama činjenica da je to nekih pola miliona evra govori da je to izuzetno vazan projekat za obe lokalne zajednice, cime nivo protivpozarne aktivnosti podizemo na jedan sasvim drugi nivo“, ističe Zoran Bojović glavni menadzer projekta.

Područje Opštine Rogatica pokriva oko 55% šume i takodje čini veliki stepen ugroženosti od požara.

Ovaj članak je pročitalo 532 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.