Zaovine čekaju rendžere

Dugo najavljivani i među pojedinim lokalnim politčarima mnogo osporavani Zakon o nacionalnim parkovima konačno je usvojen pa sada ostaje da se vidi kako će on na Tari i zaživeti. Više od pet godina Srbija je očekivala novi Zakon o nacionalnim parkovimai novine koje će on uvesti u oblast upravljanja prvorazrednim zaštićenim područjima prirode.

Iako je postojala ideja da svaki nacionalni park dobije svoj poseban zakon (što je pre dve decenije već bio slučaj) od toga se odustalo pa sada jedan Zakon o nacionalnim parkovića definiše područja i ustanovljava režime, procedure i standarde upravljanja u svim nacionalnim parkovima.

Procedura usvajanja ovog Zakona otpočela je u vreme prethodne Vlade Mirka Cvetkovića a jedna od značajnih ideja, kada je Tara u pitanju, odnosi se na proširenje teritorije Nacionalnog parka Tara na celokupnu teritoriju prethodno štićenog područja PIO Zaovine. Ovo značajno proširenje nastalo je kao rezultat stručnih analiza i opservacije u Zavodu za zaštitu prirode i Ministarstvu životne sredine, nakon čega su nadležne stručne institucije jednoglasno podržale takvo rešenje.

Ipak, u dobre namere države na terenu je bilo dosta sumnje, građani koji žive u tarskim selima, posebno oni u Zaovinama, imali su mnogo primedbi i strahovanja da će se proširenjem Nacionalnog parka na Zaovine neka njihova prava uskratiti i ograničiti. Na brojnim sastancima je bilo napete atmosfere, javne rasprave su bile vrlo neprijatne i opterećene tenzijom između lokalnog stanovništva i predstavnika države. Iz takve situacije izašlo se zahvaljujući zakonskim rešenjima koja su predvidela učešće javnosti i korisnika područja u radnim i savetodavnim telima NP. Hoće li članstvo u savetodavnim odborima biti dovoljno da se ljudi uključe ostaje da pokaže praksa, ali činjenica je da su savetodavni odbori korisnika usluga Nacionalnog parka sada legitimni i Zakonom predviđeni.

Predsednik Mesne zajednice Zaovine Vidoje Lazić prilično je zatečen i nije oduševljen usvajanjem ovog Zakona i smatra da većina meštana nije bila za to rešenje. „Mi smo se i ranije protivili tome. Izgleda da nas niko nije poslušao. Meštani i mene pitaju šta sad, a ja ni sam ne znam. Svoj revolt nekako moramo pokazati. Razmišljamo o pokretanju referenduma protiv ovog zakona. Tražićemo sastanak sa predstavnicima Nacionalnog parka Tara i videćemo šta ćemo. Ja lično nisam upoznat sa novim Zakonom pa nisam ni siguran da li je dobar ili ne“ – kaže Lazić.

Za razliku od njega, Jovan Đurić iz Zaovina, donedavno protivnik … (ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Bajinobaštanskih novina broj 99)

Ovaj članak je pročitalo 619 posetilaca portala!

Facebooktwitter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.