Vežba spasavanja sa brzih voda na Drini

Kroz projekat „Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“, koji je finansiran sredstvima Evropske unije predstavljeni su, na konferenciji za novinare u Bajinoj Bašti, dosadašnji rezultati projekta, dok je na reci Drini održana vežba spasavanja sa brzih voda i bujica.

U vežbi je učestvovalo 25 spasilaca Gorskih službi spasavanja Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i članovi planinarskog kluba Tara.

“Naši spasioci dobro znaju koliko je važna brzina i znanje kada su ljudi nađu u vanrednim situacijama, kao što su poplave, zemljotresi.  Zato smo počeli i kampanju podizanja svesti u vanrednim situacijama, kod građana u pograničnim područjima. Nedavno smo, u okviru ovog EU projekta, sproveli i anketu, i naši rezultati pokazuju da građani znaju koje su vanredne situacije, ali vrlo često ne znaju, kada se to i desi, šta treba da rade ili koga da pozovu“, rekao je Marko Čalija, spasilac Gorske službe spasavanja Srbije.

Gorska služba spasavanja Srbije je kroz ovaj projekat nabavila vrednu spasilačku opremu kao što su motorne sanke, kvad vozilo, prikolicu za povređene, kao i deo medicinske opreme. Zahvaljujući ovom projektu planinarski klub Tara završio je opremanje planinarskog doma u Rastištu, nabavio ATV vozilo, kao i tehničku i spasilačku opremu. Njihovi članovi su učestvovali u svim zajedničkim terenskim aktivnostima, obukama i treninzima.

“Mi smo posebnu pažnju posvetili saradnji sa organizacijama iz javnog sektora koje rade u oblasti upravljanja vanrednim situacijama, kao i sa organizacijama civilnog društva“, rekao je Nenad Lečić, iz planinarskog kluba Tara.

U projektu „Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“, učestvuju i Gorske službe spasavanja distrikt Brčko i Sarajevo. Adnan Osmanović, iz Gorska služba spasavanja distrikt Brčko rekao je da su oni nabavili čamac za spasavanje i prikolicu, koje su i korišćene u današnjoj vežbi spasavanja. Dženadin Veladžić iz Gorske službe spasavanja stanica Sarajevo rekao je da je ova stanica nabavila kvad i sanke, i organizovala obuku na Bjelašnici za turno skijanje.

Projekat „Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine“ trajaće 21 mesec i vredan je 375.712,48 eura. Partneri na projektu su Gorska služba spasavanja Srbije, Gorske služba spasavanja Kantona Sarajevo, Gorska služba spasavanja distrikt Brčko BiH i Planinarski klub Tara.

Projekat Poboljšanje spremnosti za hitne intervencije i koordinisani odgovor u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine sufinansira Evropska unija u okviru finansijskog instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II) kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020. Ugovor za sufinansiranje sredstvima Evropske unije potpisan je sa Ministarstvom finansija Republike Srbije – Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstva Evropske unije.

Ovaj članak je pročitalo 157 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.