BaštinaKulturoskop

Večeras otvaranje “Ćirilične baštine“

“Ćirilična baština“ peta po redu, svečano će biti otvorena večeras izložbom najboljih učeničkih radova sa konkursa „Ćirilica Baštom cveta“ i dodelom nagrada najboljim likovnim i radovima sa foto-konkursa „Ćirilica nadahnjuje. Takodje će biti dodeljene zahvalnice ustanovama koje se posebno ističu u zaštiti i negovanju ćirilice. U okviru otvaranja manifestacije u 19 časova na programu je otvoranje izložbe  Sofije Rabrenović – Sofi Rab „Ko još mari za Ć“ dok će predavanje održati prof. dr Časlav Koprivica.

Drugog dana manifestacije na glavnoj ulici biće održana „Živa biblioteka“ – „knjige“ su ljudi koji imaju bogata lična iskustva i spremni su da ih podele sa „čitaocima“, a „čitanje“ se sastoji od razgovora.

U galeriju Ustanove “Kultura“ biće promovisana knjiga „Vuk Stefanović Karadžić“ autora Momčila Vukovića Birčanina  nakon čega će biti odigrana predstava „Moj otac Vuk Karadžić“

Petak je u Ustanovi „Kultura“ rezervisan za okrugli sto na kome će govoriti akademici i profesori na temu: o problemu nastanka ćirilice, ćirilica u Dubrovniku, o ćirilici rukopisnih tekstova profanog karaktera iz XVI veka sa tla Bosne, pojava graždanice u srpskoj rukopisnoj dokumentaciji prve polovine 18. Veka, latinizacija ćirilice, stara srpska ćirilica u eri veštačke inteligencije, srpska ćirilica u savremenoj umetničkoj praksi, današnji status srpske ćirilice i mere njene zaštite, ćirilično nasljeđe Banjaluke i okoline, odrazi Vukove reforme pisma u srpsko-dalmatinskom magazinu i srpski jezik u štampanim i drugim medijima danas.

Pesničko veće će održati književnik i upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović.

Poslednjeg dana manifestacije, u subotu, u Parku ćirilice biće održano takmičenje beba u puzanju „Za bebu više, za slovo bliže“, a u galeriji Ustanove „Kultura“ književno veče predsednika Matice srpske Ivana Negrišorca, a potom i uručivanje nagrade „Ćirilična darovnica“.

Ovaj članak je pročitalo 198 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.