Vanredna situacija zbog korone u Bajinoj Bašti (VIDEO)

Zbog trenutne epidemiološke situacije na teritoriji Opštine Bajina Bašta danas je proglašena vanredna situacija. Mere koje su donete na sednici Štaba podrazumevaju ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, trgovinskih objekata, kladionica, benzinskih pumpi do 22 časova. Mere takodje podrazumevaju zabranu okupljanja više od pet ljudi u zatvorenim i na otvorenim mestima ali i novčano kažnjavanje onih koji ne budu nosili maske u zatvorenom prostoru.

Odluku o tome doneo je Štab za vanredne situacije, nakon predočenog stanja iz bajinobaštanskog Doma zdravlja gde je u prvih 13 dana jula meseca u kovid ambulanti pregledano oko 800 pacijenata. Od tog broja polovina njih imala je simptome respiratornih tegoba sa povišenom temperaturom.

“Od tih 800 dijagnostikovanih pregleda bile su 22 upale pluća sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i oni su hospitalizovani na infektivno odeljenje Opšte bolnice Užice. S obzirom na moj dugogodišnji rad ovo je izuzetno veliki broj pneumonija za vrlo kratak period, tačnije za desetak dana. Imamo situaciju da čitave porodice imaju simptome respiratornih infekcija“ rekla je doktorka Nataša Lazić.

Trenutno se čekaju rezultati PCR testova za 37 pacijenata.

Stacionar u Domu zdravlja od danas ne radi, naglasila je doktorka Lazić i navela da je od osam zaposlenih u stacionaru (sedam sestara i jedan lekar) njih šest je sa simptomima sličnim COVID-u i svi oni su u procesu dijagnostike.

Najčešći prenosioci infekcije su deca srednjoškolskog uzrasta, a najteža slika manifestuje se kod pacijenata starosne dobi izmedju 40 i 50 godina života.

“Najpre se javi opšta malaksalost, grebanje u grlu, glavobolja, temperatura, da bi se kasnije nakon pet dana javile komplikacije gde se vrlo brzo razvija obostrana upala pluća“, izjavila je doktorka Lazić i dodala da je porastao broj dece koja se javljaju u Dečiji dispanzer sa respiratornim tegobama.

“Molim sugradjne da vode računa o ponašanju i da poštuju mere zaštite kao i da drže fizičko odstojanje. Takodje apelujem na roditelje da povedu računa o tome gde im se kreće dete. Da se ne okupljaju u većim grupama. Da sačekamo jedan period od 15 ili mesec dana kako bi se situacija stišala, jer je situacija na terenu izuzetno teška“, naglasila je doktorka istakavši da je ovo nešto novo, nepoznato i nepredvidivo.

“Dragi sugradjani vi morate da pomognete nama da bi smo mi pomogli vama, jer ako se mi ospemo nema vam ko pomoći. Treba nam malo napora da bi mnogo postigli“, rekla je na kraju doktorka Nataša Lazić.

Ovaj članak je pročitalo 6396 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.