Usvojen budžet bez Bošnjaka

Danas je nastavljena konstitutivna sednica SO Srebrenica na kojoj je usvojen budžet za 2021. godinu. u iznosu od 11,4 miliona konvertibilnih maraka. Za predloženi budžet glasali su odbornici srpskih političkih stranaka jer odbornici iz redova bošnjačkih političkih partija nisu prisustvovali današnjoj sednici. Budžet se većim delom sastoji od redovnih sredstava, a manjim delom od grantova prebračenih iz prošle godine jer Opština nije bila u mogućnosti realizovati projekte zbog situacije izazvane virusom korona.

Prema rečima načelnika Opštine Srebrenica Mladena Grujičića, budžet je svakako dobar za jednu tako malu Opštinu kao što je Srebrenica.

”Budžet ne bi svrstao u razvojni jer nas koče mnoge stvari iz prošlosti koje nismo mogli ispraviti iz razloga što nismo bili u prilici usvojiti ni rebalans budžeta. Medjutim, imamo najave dodatnog priliva sredstava u budžet, tako da ćemo imati rebalans i ta sredstva usmeriti u razvoj. Zbog najvećeg izdvajanja sredstava iz budžeta za socijalna davanja  svrstavamo se u jednu od najsocijalnih Opština. Nadam se da ćemo kroz ovaj mandat pokušati i uspeti da mnogo toga korigujemo i da više sredstava usmerimo pre svega u privredu u otvaranje novih radnih mesta i u infrastrukturne projekte”, izjavio je za Mladen Grujičić i dodao da Bošnjaci koji su bojkotovali skupštinu treba da objasne gradjanima Srebrenice zašto to rade..

Prema njegovim rečima na pravljenje budžeta velikim delom je uticala epidemija izazvana virusom korona.

”U prošloj godini budžet Opštine Srebrenica je bio manji za oko 300.000 maraka kada je u pitanju sam budžet odnosno indirektni porezi. Medjutim, zahvaljujući intervenciji Vlade Republike Srpske koja je usmjerena prema slabo razvijenim opštinama, mi smo uspeli da nadomestimo veći deo tih sredstava za šta smo dobili podršku Vlade. Od 1. januara smo automatski prešli na privremeno finansiranje jer nismo imali skupštinu da bi smo mogli usvojiti budžet.

On je takodje istakao da po usvajanju današnjeg budžeta moraju nastaviti sa projektima koji se tiču otvaranja novih radnih mesta.

”Intenzivno radimo na pokretanju i stavljanju u funkciju Banju Guber. Počećemo sa izgradnjom parking garaže za koju su obezbedjena sredstva. U planu nam je da kupimo halu kako bi otvorili još jednu fabriku i obezbedili nova radna mesta. Takodje u narednom periodu radiće se navodnjavanje skelanskog kraja. Projekat čija je vrednost 10 miliona maraka radiće se u tri faze. Inače, projekat koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom deo novca će obezbediti Opština. Ja sam obećao i iskreno se nadam da ćemo u ovom mandatu zaposliti sve Srebreničane”, zaključuje Grujičić.

Potpredsednik SO Radomir Pavlović je rekao da je usvajanje budžeta u interesu svih gradjana i istovremeno se nada da će doći do sporazuma i srpskog i  bošnjačkog bloka.

Na današnjoj sednici nisu imenovani predsednik Skupštine i zamenik načelnika Opštine Srebrenica jer treba da budu iz reda Bošnjaka kao ni načelnici opštinskih odeljenja.

Zaključak današnjeg zasedanja je da će u roku od 60 dana biti izvršen rebalans budžeta za tekuću godinu.

Ovaj članak je pročitalo 1330 posetilaca portala!

Facebooktwitter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.