Definicija korupcije

Korupcija predstavlja zloupotrebu ovlašćenja, funkcije ili položaja da bi se stekla materijalna (u vidu novca i poklona) ili nematerijalna koruist (činjenjne usluga). Korupcija može postojati u javnom i privatnom sektoru.

Korupcija postoji u gotovo svim društvima, ali je ipak najprisutnija ukoliko postoje monopol i velika diskreciona ovlašćenja u donošenju odluka, a nema mehanizama za utvrđivanje odgovornosti pojedinca

Svako ko daje mito ili pristaje na davanje traženog mita takođe čini korupciju, a primanje i davanje mita su krivična dela za koja su predviđene sankcije. Korupcija postoji i kada se radi o proneveri i otuđenju javne imovine, iznudi, prevari, uticaju na javne nabavke, i dr.

Korupcija postoji u gotovo svim društvima, ali je ipak najprisutnija ukoliko postoje monopol i velika diskreciona ovlašćenja u donošenju odluka, a nema mehanizama za utvrđivanje odgovornosti pojedinca.

Dakle

Korupcija = Monopol + Diskrecija – Odgovornost

U Srbiji je korupcija prema mišljenju građana najizraženija u zdravstvu, pravosuđu i policiji. Bez obzira koji je oblik u pitanju, korupcija usporava ekonomski razvoj, narušava stabilnost institucija, slabi državu i, uopšte, negativno utiče na razvoj celokupnog društva.

Kako mogu prijaviti korupciju?

Korupciju možete prijaviti policiji u najbližoj policijskoj stanici ili na dežurni telefon broj 192. Prijave mogu biti anonimne, uz napomenu da je i lažno prijavljivanje krivičnog dela kažnjivo. Zaposleni u javnom sektoru koji prijave korupciju, imaće pravo na zaštitu i anonimnost ( u svojstvu tzv. uzbunjivača). Nažalost, Srbija još uvek nema sveobuhvatni pravni okvir kojim bi se pružila zaštita uzbunjivačima iz privatnog sektora. Stoga se građani mogu obratiti i svakom tužilaštvu koje je mesno nadležno, kao i udruženjima građana posvećenim borbi protiv korupcije.

Slučajeve korupcije možete predstaviti posetiocima ovog sajta popunjavanjem formulara na ovom sajtu.

Mesta na kojima možete pročitati više i informisati se o građanskom aktivizmu u borbi protiv korupcije su:

www.krik.rs

www.pistaljka.rs

 

Ovaj članak je pročitalo 895 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.