Uručeni ključevi socijalnih stanova

Predstavnici Centra za socijlani rad zajedno sa predsednicom Privremenog organa Opštine Bajina Bašta Vesnom Djurić,danas su uručili ključeve od stanova socijalno ugroženim gradjanima, u okviru programa socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima. Na konkurs za dodelu stanova koji je raspisan 31. januara, prijavilo se petoro korisnika Centra za socijalni rad. U medjuvremenu, jedna korisnica je povukla svoju prijavu, tako da je komisija razmatrala četiri prijave, od kojih su tri ostvarile pravo na ovu uslugu, kaže direktorka Centra za socijalni rad Marica Vuković.

”U skladu sa Pravilnikom o usluzi zaštićenog stanovanja, komisija sačinjena od zaposlenih u Centru za socijalni rad izbodovala je sve prijave i njih troje je ostvarilo pravo na ovu uslugu. Reč je o jednom jednosobnom stanu koji je dobila majka sa jednim detetom, a dve garsonjere su dobili pojedinci. Što se tiče treće garsonjere ona nije bila baš sredjena, ali je funkcionalna i ovoga puta smo je morali uzeti u obzir jer je postojala potreba. Reč je o jednoj korisnici koja je bila žrtva nasilja u porodici. Stručni tim je procenio da joj moramo pre svega obezbediti sigurnost i bezbednost, tako da ćemo u narednom periodu pomoći da se odrade još neke finese u stanu, ali u svakom slučaju veliko je zadovoljstvo pomoći ovim ljudima kada se nadju u ovako teškoj situaciji. Najveća satisfakcija zaposlenih u socijalnoj zaštiti je zadovoljstvo i sreća korisnika  kada uspemo da im pomognemo u rešavanju životnih problema u ovom slučaju u obezbedjivanju stambenog prostora”, istakla je Vukovićeva.

Podsetila je da su jedan jednosoban stan i jedna garsonjera sredjeni prošle godine i već su bili useljeni. Medjutim, splet životnih okolnosti je učinio da te dve stambene jedinice ostanu prazne.

”Ponovo smo iskoristili pravo da raspišemo konkurs i time omogućimo i drugim korisnicima pravo korišćenja ove usluge”, kaže Vukovićeva i dodaje da su od ukupno 13 stanova, dva još uvek prazna i da čeka se njihovo renoviranje.

”Lokalna samouprava treba da obezbedi sredstva za njihovo renoviranje zbog toga što su ti stanovi dosta ruinirani, jer se pojedini korisnici nisu domaćinski poneli prema imovini koju su dobili na korišćenje, pa je u njih potrebno uložiti značajnija sredstva kako bi mogli da ih dodelimo korisnicima”, rekla je Vukovićeva..

Da bi neko bio korisnik ove usluge postoje odredjeni kriterijumi. Rang lista se utvrdjivala na osnovu kriterijuma socio-ekonomske ugroženosti, statusa samohranog roditelja, porodično domaćinstvo koje ima člana sa telesnim oštećenjem, porodično domaćinstvo koje ima decu na školovanju, lica koja žive u iznajmljenom prostoru bez osnovnih i higijensko-sanitarnih uslova i žrtve nasilja u porodici.

U svakom slučaju ove porodice ispunjavaju uslove i zato su i ostvarile ovo pravo, napominje direktorka Centra..

”Lokalna samouprava je uvek imala razumevanja za socijalno ranjivu populaciju stanovništva posebno za samohrane majke, i majke sa bolesnom decom. U saradnji sa Centrom za socijalni rad, opštinska uprava je izdvajala značajna sredstva. Prošle godine smo renovirali tri stana i ostala su nam još dva da sredimo za stanovanje, tako da ćemo i to uraditi ili putem rebalansa ili sredstvima iz budžeta planiranim za narednu godinu”, rekla je predsednica Privremenog organa Opštine Bajina Bašta Vesna Djurić.

”Prvo da se zahvalim predsednici Privremenog organa i Centru za socijalni rad pre svega što su prepoznali osobe koje ne mogu materijalno da se snadju i stambeno tako da sam imao sreću da budem jedan od njih i ovim putem se zahvaljujem svima njima i nemam reči koliko sam srećan. Stanovi su sredjeni, bez dodatnih ulaganja, ključ u ruke što me vema raduje”, izjavio je Radoš Cvijić korisnik stana

”Ovo je neki novi početak za mene i moje dete. Stan je sredjen, svidja mi se. Jednostavno osećam toplinu i harmoniju kada udjem, mnogo sam srećna”, kaže Milena Tomčić.

 

Ovaj članak je pročitalo 1695 posetilaca portala!

Facebooktwitter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.