Švajcarska podrška Udruženju vlasnika privatnih šuma

Udruženje vlasnika privatnih šuma ”Bor” iz Užica započelo je sprovođenje projekta ”Šuma za šume – vlast za građane” čiji je cilj da doprinese namenskom i transparentnom trošenju sredstava budžetskog fonda za šume u opštinama Zlatiborskog okruga.

U toku projekta planirane su brojne akcije i aktivnosti javnog zagovaranja kojima Udruženje planira da utiče na gradsku administraciju da pristupi izradi Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za šume. Ovaj fond na godišnjem nivou donosi gradskom budžetu oko million dinara namenskih sredstava za unapređenje stanja šuma. U okviru projekta, rukovodstvo Udruženja će donosiocima odluka na nivоu grada jasno preneti stavove građana Užica koji su vlasnici privatnih šuma u Zlatiborskom okrugu, kao i da ponude ekspertizu koja može biti od koristi u procesu izrade Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za šume.

Udruženje takođe, planira da ovu praksu koja je započeta u Užicu prenese i u druge opštine Zlatiborskog okruga. Ova je inicijativa već započeta upućivanjem zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kojim Udruženje traži informaciju od drugih opština u okrugu o godišnjem iznosu namenskih sredstava fonda u njihovim budžetima, a u cilju upućivanja adekvatnih predloga u ovoj oblasti.

Udruženje vlasnika privatnih šuma će o svim prikupljenim podacima blagovremeno obaveštavati javnost Zlatiborskog okuga kroz lokalne medije i svoje kanale komunikacije. Udruženje ovom prilikom poziva građane da upute svoje predloge Udruženju o najboljem načinu plasiranja sredstava Budžetskog fonda za šume u njihovim sredinama.

Projekat ”Šuma za šume – vlast za građane” dobio je grant od švajcarskog projekta ”Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju. Projekat traje do kraja februara 2023. godine

Ovaj članak je pročitalo 83 posetilaca portala!

Facebooktwitter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.