U susret Bašta festu

Bašta Fest, internacionalni festival kratkog igranog filma sa zadovojstvom predstavlja niz pratećih programa koji će se desiti pre i tokom festivala. Bašta Fest osmi po redu održava se od 1. do 4. jula pod sloganom OFFLINE na dobro poznatim lokacijama u Bajinoj Bašti.

U okviru warm-up programa, zagrevanja za Bašta Fest publika će imati priliku da pogleda šest filmova produciranih od strane LeGrek-a. Bašta Fest je upotpunio svoj ovogodišnji program sjajnim revijalnim filmskim programom u saradnji sa Francuskim Institutom u Srbiji i Le Grekom. Le Grek je značajna francuska produkcija prvih kratkih filmova, koja se bavi otkrivanjem mladih talenata. Ovaj program publika će imati prilike da pogleda u Beogradu 27. juna u KC Gradu 18:30h, Nišu 28. juna u kafiću Hush Hush 20:30h, Novom Sadu 29. juna u Kulturnoj stanici Svilara 19h. Drugog dana festivala publika u Bajinoj Bašti imaće priliku da vidi deo programa, a celom karavanu prisustvovaće i rediteljka filma „Još uvek nismo mrtvi“ Žoan Rakotoarizoa.

Uz podršku Filmskog centra Srbije i Media deska Srbija, drugi put se održava industry program, besplatna radionicu za prezentaciju projekta namenjena mladim filmskim autorima iz Srbije – Bašta Pitch. Ovogodišnji mentor Bašta Pitch-a, reditelj Raško Miljković, pregledao je prijave i izabrao četiri projekta i reditelje koji će u višednevnom radu proći kroz pripremu za završni pitch (prezentaciju).

Na samom početku festivala za sve Bajinobaštane, koji imaju između 14 i 30 godina, biće organizovana radionica „Najgluplji film na svetu“, koju će voditi Miloš Tomić. Kroz nekoliko uvodnih muzičko crtačkih izazova polaznici radionice će doći do filma i poigrati se mnogim njegovim klišeima: kako se film smišlja, kako se snima u nemogućim uslovima, kako se loše glumi. Polaznici će se podeliti u grupe, a svaka će proći niz “slatkih muka” pokušavajući da na različite načine snimi priču koju su smislili.

Prvog dana festivala, biće otvorena i izložba ”Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945 – 1970”, na kojoj će biti predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije. Izložbu će publika imati priliku da vidi tokom trajanja festivala od 1. do 4. jula u Galeriji Ustanove „Kultura“ Bajina Bašta. Za izložbu je odabrano 22 filmska plakata, koji su nastali 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su , „Kad budem mrtav i beo”, „Rani radovi”, „Marš na Drinu”, „Ljubav i moda” i mnogi drugi.

Poslednjeg dana festivala komisija bira pobednika, koji dobija novčanu nagradu za početak rada na svom ostvarenju. U Pitch-u učestvuju projekti: „Mačke” Danila Stanimirovića, „Bele rade” Gvozdena Ilića, „Vedro nebo” Milice Cvetković i “Cvat“ Tamare Broćić. Gostujući predavač i mentor i ove godine biće Milan Stojanović, a komsiju drugog Bašta Pitch-a činiće mentori Raško Miljković i Milan Stojanović, kao i umetnička direktorka i selektorka filmskog programa Bašta Festa, Maja Šuša.

Ovaj članak je pročitalo 414 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.