U Bajinoj Bašti u toku prvenstvo Srbije u šahu

U Bajinoj Bašti se održava prvenstvo Srbije u šahu za žene i muškarce, pod pokroviteljstvom šahovskog saveza Srbije. Inače, ovo je najvažnije godišnje takmičenje šahovskog saveza Srbije gde učestvuje najveći broj najboljih igrača. Ove godine takmičarska pravila su prilagodjena pravilima svetske i evropske federacije da bi žene imale uslove za brži napredak i jaču konkurenciju sa muškarcima, kaže Dragan Lazić predsednik šahovskog saveza Srbije.

Deo takmičara na finalnom turniru plasirao po osnovu rejtinga, deo po osnovu prošlogodišnjeg rezultata na šampionatu, a najveći deo njih sa kvalifikacija sa polufinala čime su obezbedili učešće u finalu.

“U obe grupe imamo po 10 igrača i veliki broj njih je uzrasta oko 20 godina. Kada se govori o perspktivi mi imamo plejadu jakih seniora u mladim godinama zbog čega je Savez osnovao fond podrške najboljim mladim igračima Srbije. Fond uspešno funkcioniše već dve godine i to je, mogu da kažem, ozbiljna podrška, s obzirom da su igrači ranije bili prepušteni sami sebi zbog čega su teško nalazili sponzore“, kaže Dragan Lazić predsednik šahovskog saveza Srbije..

“Mi smo ove godine imali šahovsku olimpijadu u Indiji gde smo imali zapažene uloge u obe konkurencije. U konkurenciji 195 muških ekipa naša je završila na 20 mestu s tim što je pre poslednjeg kola bila u prvih 10 što je ogroman rezultat. Devojke su imale još bolji rezultat iako su igrale promenljivo ali su na kraju zablistale u finišu takmičenja. One su od 165 ženskih ekipa bile 13. To nam govori da smo na svetskom nivou, uvek u prvih 10 do 15 na svetu, a vrlo često budemo i 5. Prošle godine smo na prvenstvu Evrope koje je održano u Sloveniji bili šesti u ženskoj, a osmi u muškoj konkurenciji od 45 zemalja učesnica“, ističe Lazić.

Inače, šah je treći sport u Srbiji po broju registrovanih igrača i klubova. Najviše se igra u Beogradu s obzirom na broj stanovnika, a registrovano je i najviše klubova. Takodje, mnogo klubova ima i u Vojvodini. Sve više je školica šaha kao i centara što govori da se šah ozbiljno igra.

 

Ovaj članak je pročitalo 397 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.