Transfuziolozi apeluju na davaoce, akcija u petak

Služba za transfuziju krvi apeluje na gradjane da se odazovu njihovom pozivu i dobrovoljno daju krv kako bi rezerve bile dovoljne za nesmetan rad.

Tokom januara i februara meseca dolazi do deficita krvi, tako da su količine ove dragocene tečnosti svedene na minimum. Užičkoj transfuziji već dva meseca nedostaje A+ krvna grupa, a razlog tome, kako navode u službi, jeste upravo veliki broj pacijenata na bolničkom lečenju sa tom krvnom grupom.

“Kada kažete 30 jedinica krvi, to ne izgleda malo, jer je 30 ljudi dalo krv. Medjutim, jedan pacijent sa jačim krvarenjem može da potroši pola od toga. Takodje, treba napomenuti da služba za transfuziju pokriva 375.000 stanovnika Zlatiborskog okruga. Strah je uvek prisutan, ali se nadamo da nećemo doći u situaciju da nemamo krvi za najugroženije pacijente“, izjavila je za Prvi portal Olivera Djordjević propagator Službe za transfuziju.

Svakog dana služba za transfuziju krvi izda oko 50 jedinica krvi. Operativni zahvati su zbog pandemije izazvane koronavirusom smanjeni, ne radi se hladan program, ali sve što je hitno i urgentno se radi.

“Treba istaći da nijedna operacija nije odložena zbog nedostatka krvi. Imamo jako puno internističkih pacijenata, hematoloških, onkoloških i pacijenata na dijalizi gde se takodje troši dosta krvi. Ortopedski program se takodje radi, jer su operacije hitne. S toga molimo sve ljude dobre volje koji žele da pomognu ugroženim pacijentima, čije izlečenje zavisi od toga da li će primiti krv da se odazovu na apele kako bi se obnovile zalihe i kako bi imali dovoljno krvi za potrebe svih pacijenata kojima je ona neophodna“, naglašava Djordjević.

Naredna akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana u Bajinoj Bašti u petak 19. marta u sportskoj hali u vremenu od 9 do 15 časova. Podsetimo, po broju davaoca Bajina Bašta je prva opština u Zlatiborskom okrugu.

Ovaj članak je pročitalo 501 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.