Transbalkanski koridor od strateškog značaja

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je potpisala Ugovor o dodeli investicionih sredstava za projekat Transbalkanskog koridora, sekcija 3, za izgradnju novog dvostrukog dalekovoda Obrenovac–Bajina Bašta, vrednog 12,8 miliona evra.

Sporazum su potpisali ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, direktorka Elektromreže Srbije Jelena Matejić i direktor kancelarije nemačke KfW banke u Srbiji Rudiger Hartman.

Mihajlović je tom prilikom istakla da je cilj Srbije da bude tranzitni koridor i u energetici, kao što je već u saobraćaju, ocenivši da ovaj koridor predstavlja regionalni projekat od strateškog značaja.

Ukupna vrednost izgradnje ovog koridora u Srbiji je 157 miliona evra, a ukupna dužina 321 kilometar, precizirala je ona i dodala da je do sada već završena jedna sekcija koridora, a u izgradnji je sekcija od Kragujevca do Kraljeva.

Za deonicu Obrenovac – Bajina Bašta obezbeđen je grant od 12,5 miliona evra, a dužina te deonice biće 109 kilometara, dok je njena ukupna vrednost 60 miliona evra.

Mihajlović je navela da je u okviru Transbalkanskog koridora završena jedna od deonica koja povezuje Srbiju i Rumuniju, da su u toku radovi na deonici od Kragujevca do Kraljeva i izrazila nadu da će uskoro biti potpisan sporazum o investicionim sredstvima za još jednu deonicu Transbalkanskog koridora od Bajine Bašte do granice sa BiH i Crnom Gorom.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je izgradnja projekta Transbalkanskog koridora važan korak u procesu reformi u oblasti evropskih integracija Srbije i regiona.

“Svaki projekat koji uradimo od finansijskih sredstava poreskih obveznika EU, kombinovano sa kreditnim linijama i našim budžetom, važan je segment u energetskom sistemu. Projekti su sada posebno važni u odnosu na novu metodologiju, klastersku metodologiju”, rekla je Joksimović nakon potpisivanja Sporazuma o dodeli investicionih sredstava za deonicu Obrenovac – Bajina Bašta u okviru Transbalkanskog koridora.

Danas je, ističe Joksimović, potpisano 12,8 miliona evra kao grant za deonicu Obrenovac – Bajina Bašta, dok će 39 miliona evra za ostatak izgradnje te deonice biti obezbeđeno kroz povoljne kreditne linije Nemačke razvojne banke.

Izvor: RTV

Ovaj članak je pročitalo 648 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.