Težak položaj invalida

Udruženje slepih i slabovidih iz Bajine Bašte danas je u prostorijama Udruženja obeležilo Dan osoba sa invaliditetom, ukazujući na njihov položaj u društvu danas.

Tema slepih i slabovidih osoba treba da se tiče svih u lokalnoj zajednici u kojoj žive, od donosioca odluka pa do šire javnosti, poručila je predsednica Udruženja slepih i slabovidih Latinka Vasić.

”Problemi koji su postojali ranije prisutni su i danas. Neophodno je iskoreniti stereotipe koji postoje prema osobama sa invaliditetom, pogotovo kada je reč o njihovom zapošljavanju, obrazovanju i ophodjenju drugih prema invalidima”, kaže Vasićeva. Iako se odnos vlasti i gradjana prema osobama sa invaliditetom menja, te promene još uvek nisu vidljive.

”Koliko mi sami možemo da se borimo i izborimo toliko ćemo i uspeti”, ističe naša sagovornica.

Ističe da su se tokom epidemije virusa korona u posebno teškoj poziciji našle osobe sa invaliditetom, među njima i slepi i slabovidi. Mere ograničenja, kao što su fizička distanca, samoizolacija, bile su gotovo nemoguće za one koji se oslanjaju na podršku drugih u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Inače, Udruženje broji 34 člana različite starosne strukture. Finansira se jednim delom iz budžeta Opštine i sredstvima koje dobija od Ministarstva za rad boračka i socijalna pitanja. Ove godine Opština je iz budžeta opredelila 150.000 dinara što je nedovoljno za rad udruženja, napominje Vasićeva.

 

 

Ovaj članak je pročitalo 249 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.