Panorama

Taksacija šuma u NP Tara

Javno preduzeće Nacionalni park Tara se trudi da u zaštiti i korišćenju šuma primenjuje najodrživije metode. Jedna od takvih metoda jeste i taksacija.

Taksacija ili inventura šuma je premer (popis) drveća debljine iznad taksacijske granice (5 odnosno 10 cm). Premer može biti totalni i delimični (na krugove, pruge i dr). Taksacija je važna kako bismo znali stanje i strukturu šuma, odnosno koliko smo za deset godina uzeli od prirode i koliko možemo uzeti u narednoj deceniji, a da je ne oštetimo.

 

U Nacionalnom parku Tara vrši se totalni premer šuma. U izdvojenim odeljenjima, odnosno odsecima, na svakih 10 godina mere se sva stabla debljine iznad 10 cm. Stabla se mere prečnicom na debljinske stepene, a da bi se dobila zapremina, vrše se i merenje visine stabala pomoću elektronskih visinomera. Totalni premer je najtačniji, najpouzdaniji metod u planiranju i gazdovanju šumama, ali je to i najskuplji metod i često se sprovodi samo u sastojinama u kojima se vrše naučna istraživanja. Ipak, svesni vrednosti i značaja šuma Tare, upravljač Nacionalnog parka Tara, sprovodi totalni premer u svim sastojinama, odnosno gazdinskim jedinicama.

Prvi totalni premer je urađen 1960. godine u gazdinskoj jedinici „Tara“, tako da su 2020. godine šume Ravne Tare merene sedmi put. Ove godine, sprovodi se šesti premer gazdinske jedinice „Crni Vrh“ (prvi premer 1972. godine).

U timu za premer šuma nalaze se šumarski inženjeri i šumarski tehničari Nacionalnog parka Tara, kao i druga angažovana lica. Timom rukovodi Aleksandar Đurić – rukovodilac Službe za planiranje, projektovanje, zaštitu i uređenje. Važno je istaći da JP ,,Nacionalni park Tara“ u ovaj posao uključuje i studente, srednjoškolce i druge nezaposlene građane i time im obezbeđuje sezonski posao.

Ove godine u taksaciji su učestvovali i učenici Šumarske škole iz Kraljeva u sklopu stručne prakse. Oni su se kroz premer šuma upoznali sa radom na terenu i videli kako poziv za koji se spremaju u školi izgleda i u praksi.

NP Tara

Ovaj članak je pročitalo 457 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.