Suzbijanje ambrozije na teritoriji Zlatiborskog okruga

Iako se u narednom periodu očekuje početak cvetanja ambrozije, korovske biljke koja izaziva jake alergijske reakcije, nadležni poručuju da građani treba da održavaju svoje parcele kako bi se sprečilo njeno širenje, a time smanjila koncentracija polena u vazduhu.

Milena Ćirić diplomirani inženjer u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi Užice kaže, da PSSS vrši monitoring, markiranje i suzbijanje ambrozije. Na teritoriji rada ove službe, ambrozija je prisutna u svim opštinama (Požega, Kosjerić, Bajina Bašta, Čajetina, Priboj, Prijepolje, Užice).

Postoje utvrđene, markirane lokacije gde se i ove godine može očekivati pojava ovog korova, imajući u vidu osobinu semena ambrozije da održi klijavost u zemljištu i do 40 godina, tako da nas u narednom periodu očekuje dugotrajan posao koji se mora obavljati bez odlaganja i kontinuirano, bez preskakanja godina tretiranja.

Širenje ambrozije je putevima širenja robe i najveća brojnost biljaka se nalazi pored puteva, pruga, stovarišta, smetlišta, na ruderalnim staništima, odakle se širi i u gajene kulture.

Grad Užice je ovaj problem prepoznao među prvima i u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom, suzbijanje se vrši od 2005-te godine, tako da je populacija ovog korova na teritoriji Užica dosta smanjena, ali ne i iskorenjena. Opština Čajetina već treću godinu zaredom učestvuje u suzbijanju ovog korova na njihovoj teritoriji.

Treba naglasiti da bi posao trebao da se proširi i na ostale opštine da bi suzbijanje bilo sveobuhvatno i efikasnije u smislu generalne borbe protiv ove štetne korovske vrste.

PSSS Užice će nastaviti u narednom periodu da vrši markiranje lokaliteta, obaveštavanje javnosti, edukaciju stanovništva i poljoprivrednih proizvođača sa ciljem lakše identifikacije i otkrivanje novih lokaliteta.

Molimo građane ukoliko postoji bilo kakva dilema oko ove korovske vrste da se obrate u prostorije PSSS Užica.

Ovaj članak je pročitalo 580 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.