Biznis

Šumadijski proizvodjači rakije u poseti “BB Klekovači“

Proizvodjači rakije iz Vojvodine i Šumadije njih oko 20 posetili su dve velike, moderne destilerije “Staru pesmu“ i “BB Klekovaču“. Inače, ovi proizvođači primenjuju moderne tehnologije u proizvodnji rakije i predstavljaju primer zdravog i uspešnog razvoja ove grane.

Poseta je realizovana u okviru projekta koje zajednički sprovode ministarstvo poljoprivrede i Poljoprivredne stručne službe Bačka Topola, a a koji ima za cilj usavršavanje i jačanje rakijskog turizma Vojvodine i Šumadije.

“Danas je ovde prisutno oko 20 proizvodjača rakije koji su došli da vide kako se to ovde radi gde je posao već razvijen i kako bi i oni u svojim destilerijama uvrstili turističku ponudu. Vidim da su ljudi koji su danas prisutni veoma zadovoljni, videli su nesto novo i ovo je jedan lep primer kako treba da saradjujemo na celoj teritoriji Srbije. Imaćemo još projekta kroz koje bi usavršili naš turizam i naše puteve rakije i gde će svaka destilerija moći da prikaže svoj degustacioni centar gde bi predstavili najbolje proizvode potrošaču i gde bi senajbolje izreklamirali“, rekao je Goran Radosavljević zakonski zastupnik Saveza proizvodjača rakije Srbije.

Dodaje da je neophodna pomoć države kako bi sačuvali dobar proizvod i plasman.

 

“Ono što je zadatak nas iz Saveza i svih proizvodjača to je upravo da podižemo konstantno kvalitet voćnih rakija na tržištu i da rakiju kao kategoriju koja je na žalost van prostora balkana i istočne Srbije nepoznata, predstavimo na jedan dobar način. To nam je izuzetna prilika jer svetu predstavljamo nešto što i ne zna da postoji. Zbog toga je važno da vodimo računa o kvalitetu i da sve što radimo, radimo kao pioniri, odnodsno da se trudimo o svim detaljima koji su neophodni kako bi  prezentovali proizvod na najbolji mogući način“, kaže dr Ivan Urošević potpredsednik Upravnog odbora Saveza proizvodjača rakija.

Prema njegovim rečima potražnja za voćnom rakijom nije došla do toga da zadovolji kapacitete.

“S obzirom da su svetska tržišta jako velika, naši kapaciteti u nekoj budućnosti mogu da budu suviše mali. Zato je šansa da se opredelimo za manju produktivnost, a visok kvalitet ili da povećavamo naše preradjivačke kapacitete. Takodje je važno da i  voćari sa svojom ponudom učestvuju u procesu. To je jedna sinergija gde država kroz ovakve projekte može mnogo da učini u smislu da sistematizuje ovu granu gde ovo može da bude jedna izvozna grana koja može da ostvaruje velike prihode kako za državu i proizvodjače tako i za preradjivače voća“, zaključuje Urošević..

Ovaj članak je pročitalo 425 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.