Sporazum o saradnji izmedju Menzel Burgibe i Bajine Bašte

Sporazum o bratimljenju između Bajine Bašte i Menzel Burgibe danas su potpisali predsednica Opštine Bajina Bašta Vesna Djurić i gradonačelnik tuniskog grada Menzel Burgibe Selim Hragua.

Izrazivši zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma , predsednica je istakla da su odnosi Srbije i Tunisa prijateljski i iskreni.

“Saradnja će se ogledati u svim delatnostima počev od kulture, sporta, zdravstva i privrede. Ipak, akcenat smo stavili na dečiju zdravstvenu zaštitu. Tunis ima more i uvek toplo vreme te s toga bi im bilo zadovoljstvo da njihova deca posete Bajinu Baštu u vreme snega, a naša deca bi u Tunis išla na letovanje, tako da bi saradnju otpočeli najpre na taj način“, kaže Djurićeva.

Gradonačelnik Menzel Burgibe je rekao da je saradnja veoma važna za Tunis i Srbiju i istovremeno Bajinu Baštu i Menzel Burgibu, zbog toga što srpski vojnici počivaju u njihovoj zemlji.

“Doći će do saradnje i razmene izmedju učenika i studenata, nakon čega bi trebalo da dodje do ekonomske saradnje, jer se smatramo kao dva bratska naroda“, rekao je Hragua i dodao da tuniski narod vodi brigu o srpskim memorijalima i negovanju uspomena na srpske vojnike stradale u Prvom svetskom ratu.

Grad Menzel Burgiba je za naš narod od velike važnosti jer se u njemu nalazi srpsko vojničko groblje, na kojem je u Prvom svetskom ratu sahranjeno 1.790 naših vojnika, što ga čini najvećim srpskim grobljem na severu Afrike.

Među vojnicima sahranjenim u Menzel Burgibi bili su pripadnici Drinske divizije, Četvrtog pešadijskog puka „Stefan Nemanja“, koji je imao sedište u Užicu, a u čijem sastavu su bili vojnici iz čitavog Zlatiborskog okruga, uključujući i one iz Bajine Bašte.

Ovaj članak je pročitalo 726 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.