Republika Srpska

Skelani: Služen parastos za ubijene Srbe

Kod centralnog spomenika u Skelanima danas je služen parastos i odata počast za 305 stradalih srpskih civila i vojnika iz ovog mesta i okolnih sela tokom rata u BiH.

Parastos je služen za sve žrtve iz ovog mesta i susednih sela poginulih tokom rata.

Najmlađa žrtva ovog masakra bili su braća Dimitrijevići – Aleksandar od pet godina starosti i stariji Radisav od 11 godina. Najstarija žrtve pokolja bile su Anđelko Pavlović i Ilinka Blagojević od 80 godina života.

Mile Janjić napustio je Mostar 1992. godine da bi nedugo zatim, 16. januara bio svedok stradanja u Skelanima gde je našao utočište.

“Sve je počelo tog jutra kada su muslimanske snage pod komandom Nasera Orića, napale srpska sela oko Skelana i upale u ovo mjesto. Stradalo je mnogo ljudi, djece i žena. Ta stradanja ljudi nikad neću zaboraviti“, kaže Janjić.

Tog dana ubijeno je 69 stanovnika ovog kraja dok su dve trećine nastradalih bili civili, medju kojima i nekoliko dece. Ranjeno je 165 meštana. Od 30 zarobljenih polovina nije preživela mučenja u srebreničkim kazamatima, a četvoro njih još se vode kao nestali.

“Ovde se desio jedan stravičan zločin ali se ništa nije promjenilo po pitanju pravde jer niko nije odgovarao za ovaj zločin kao ni za sve druge zločine koji su se desili na teritoriji Opštine Srebrenica i okoline Bratunca. Mi nećemo odustati od traganja za istinom i vjerujemo samo u Božiju pravdu jer u sudsku pravdu definitivno smo izgubili povjerenje i smatram da ta pravda nikada neće stići one koji su počinili zločine na ovoj teritoriji. Ovde se zna da je zločine činio Naser Orić sa svojim vojnicima, a takodje i oni koji obavljaju danas neke funkcije su učestvovali u ovim zločinima, medjutim, pravosudje je uvijek bilo na strani Bošnjaka i u tome su u velikoj mjeri uspjeli. Na preko 1000 godina osudili su srpske vojskovodje i sve one koji su navodno učestvovali u nekim zločinima. Danas se trudimo da stabilizujemo situaciju u Srebrenici, a u velikoj mjeri to i postižemo. Ono što nama ostaje jeste, da ne dozvolimo da zaboravimo ove ljude koji su najviše dali za srpski narod i Republiku Srpsku. Samo slogom možemo odrediti sudbinu srpskog naroda i na tome treba raditi“, kaže Mladen Grujičić načelnik Opštine Srebrenica.

Opljačkana su i spaljena srpska sela Ćosići, Kostolomci, Klekovići, Božići, Blažijevići, Kolari, Zečevići, Kušići, Stajšići, Maltaši, Stublovi, Arapovići, Bujakovići, Liješće, deo Skelana i još nekoliko sela.

“Preko 30.000 Srba stradalo je u odbrambeno-otadžbinskom ratu od čega preko 10.000 civila. Zar to nisu dovoljni podaci za one koji pričaju da vode BiH u Evropu i zar to nisu dovoljni podaci da se kazne oni koji su ovakva zvjerstva radili.  Kada se bilo koji od postupaka pokrene pred sudom u Sarajevu onda se samo sudi Srbima, dok Bošnjaci prodju potpuno nekažnjeno. Pravda će doći, ovozemaljska ili Božija. Stradali narod Podrinja kao i sarajevsko-romanijske regije i cijele RS dobro pamti zlodjela onih koji nisu gledali da li su to djeca, žene, civili nego su redom ubijali. Da nije bilo odbrane i da nije bilo hrabrosti ovih ljudi, koji su dali svoje živote, katastrofa bi bila daleko veća. Nama u ovom trenutku treba jedinstvo. Ako ne budemo jedinstveni ne možemo sačuvati RS“, poručio je Boško Tomić izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH

Ovaj članak je pročitalo 1700 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.