ObaveštenjaPanorama

Povećano zagadjenje vazduha

U grejnoj sezoni, jedan od najvećih problema sa kojima se suočavamo je zagađenje vazduha.

Kada temperature padnu, ljudi sve više koriste grejne sisteme kako bi se zagrejali, bilo da je u pitanju centralno grejanje ili individualni uređaji poput peći na drva ili na gas. Međutim, ovi sistemi često proizvode zagađujuće materije koje mogu negativno uticati na kvalitet vazduha koji udišemo.

U vezi sa tim, iz Odeljenja za inspekcijske poslove i komunalne delatnosti izdali su saopštenje za javnost koje vam prenosimo u celosti.

Povodom problema zagađenja vazduha posebno izraženog u periodu grejne sezone podsećamo vas da je povećanje suspendnovanih čestica u vazduhu direktna posledica procesa sagorevanja fosilnih goriva u automibilima i energenata u individualnim ložištima i toplanama.

Poreklo grubih suspendovanih čestica (PM 10 ), u urbanim sredinama je od motornih vozila i peći za sagorevanje.

PM 10 čestice umanjuju i vidljivost tokom dana jer stvaraju efekte vidljivosti koji su karakteristični za izmaglicu koja se često prepoznaje kao smog.

Upotreba motornih vozila na fosilna goriva doprinosi povećanju efekta staklene bašte, što je direktan uticaj na klimatske promene.

Pozivamo vas da u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, posebno u grejnoj sezoni smanjite korišćenje uglja kao energetna i upotrebu automobila.

Preporučujemo vam da ne koristite otpadne materijale kao energent (plastika, guma, tekstil, otpadna ulja i sl.), zato što je opasno i kažnjivo.

Ovom prilikom pozivamo i sve privredne subjekte da se pridržavaju datih preporuka, a da korišćenjem ekoloških energenata daju svoj doprinos smanjenju zagađenja.

Takođe, ističemo da će inspekcija pojačano pratiti rezultate merenja emisije štetnih i zagađujućih materija u vazduhu kod operatera čija je obaveza u skladu sa odredbama člana 58. Zakona za zaštitu vazduha da obezbedi propisana povremena merenja emisije, navode iz Odeljenja za inspekcije poslove.

Ovaj članak je pročitalo 538 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.