Saopštenje povodom 4 godine rada SOS telefona Užice

Našoj redakciji je od Ženskog centra Užice stiglo saopštenje povodom četiri godine rada SOS telefona za žrtve porodičnog i partnerskog nasilja i mi ga ovom prilikom prenosimo u celosti.

Саопштење за медије поводом 4 године рада СОС телефона Ужице

Пре тачно 4 године, 15. августа 2015., при Женском центру Ужице је успостављен  бесплатан СОС телефон за жртве породичног и партнерског насиља са бројем 0800 333 445, који је и даље једини СОС телефон на територији Златиборског округа. Ова услуга обухвата следеће активности: психо-социјалну подршку жртвама породичног насиља путем СОС телефона и индивидуалних консултација, бесплатну правну помоћ и подршку жртвама породичног насиља. У циљу смањења предрасуда и прихваћених стереотипа о положају и улози жена, као и заузимању става нулте толеранције према насиљу над женама, Женски центар Ужице одржава едукативне радионице са ученицима, одржава трибине за грађане и организује округле столове са представницима институција из система заштите од насиља, медијске наступе, пише саопштења и прикупља релевантне податке од јавног значаја, дистрибуира и штампа информативне и едукативне материјале, а од 1998. учествује у кампањама посвећеним борби против насиља према женама.

Од самог почетка број позива на СОС телефон бележи раст из месеца у месец. Од 15.08.2015. до 15.8.2019. примљено је укупно 3466 позива на СОС телефон, покренутo je  112 правних поступака у сфери заштите од насиља и обављено је 351 индивидуална правна, психолошка и социјална консултација у трајању од 529 сати. Укупно нам се обратило 469 жена. 

Највећи проценат жена (57%) има од 26 до 49 година старости. 34% чине жене које имају 50 или више година. Све жене које  нам се јављају трпе психичко насиље, 64% жена осим психичког трпи и физичко насиље, 58% жена трпи и економско насиље, а 15% жена су жртве прогањања. У 74% случајева насилници су бивши или садашњи партнери, 20% су сродници по првој линији (син, ћерка, родитељ), а осталих 6% су чланови шире породице.

Женски центар Ужице  је 28.06.2018. године добио лиценцу за пружање услуге СОС телефона решењем Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – Сектор за бригу о породици и социјалну заштиту, Одељење за инспекцијски надзор. Добијањем лиценце Женски центар Ужице је постао део система социјалне заштите.  

Обзиром да услугу СОС телефона за жртве породичног и партнерског насиља користе особе са искуством насиља са територије целог Златиборског округа, па и шире, током 2016. године, Женски центар Ужице је започео са заговарањем регионализације услуге, како би СОС телефон постао видљив и приступачан грађанима и грађанкама из целог округа. Успостављањем оваквог модела СОС телефона, локалне самоуправе би испуниле законске обавезе према Закону о социјалној заштити РС, као и према Конвенцији Савета Европе о  спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици. Учешћем у финансирању услуге СОС телефона, локалне самоуправе Златиборског округа би испуниле обавезу пружања наведене услуге са доста мање новчаних средстава, него када би услугу финансирале појединачно.  

Поред испуњења законских обавеза и смањења трошкова за локалне буџете, регионализацијом СОС телефона грађани Златиборског округа би имали могућност боље заштите од насиља. СОС телефон суфинансира Град Ужице и општине Чајетина и Ариље, а мањим донацијама помажу и привредници са територије  Ужица.

-Крај саопштења-

Особа за контакт: Весна Богдановић, Тел: 0605185020

Ovaj članak je pročitalo 439 posetilaca portala!

Facebooktwitter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.