Restrikcije vode i u septembru

Skoro dva meseca na snaži je restriktivan režim vodosnabdevanja u Bajinoj Bašti, što je uslovio dug sušni period i enormna potrošnja vode tokom letnjih meseci. Inače, ovo je jedan od najtežih sušnih perioda kažu u JKP ”12. septembar” i navode da je slična situacija bila 1989. i 2012. godine.

Količine vode na vodoizvorištu su rekordno niske. Priliva vode kako tvrde u ovom preduzeću neće biti u narednih dva meseca, jer kako kažu, septembar i oktobar su posebno sušni meseci i najteži za vodosnabdevanje.

Dnevne potrebe stanovništva su oko 180 litara, kažu u Komunalnom i dodaju, da je u ovom trenutku moguće iscrpeti svega 77 litara vode u sekundi, što je nedovoljno za potrebe stanovništa.

Vlada Republike Srbije opredelila je sredstva kroz kancelariju za javna ulaganja i evropske fondove. Planirano je da se u sistem vodosnabdevanja uloži dva miliona evra. Oko 300.000 evra biće uloženo za automatizaciju vodovoda, a preostali deo novca od 1.700.000 evra biće usmeren u najkritičnije tačke magistralnih i kapilarnih vodova kako bi se sanirali gubici koji trenutno iznose 63%, odnosno 2/3 vode se prospe u sistem zbog dotrajale mreže.

Ovaj članak je pročitalo 1525 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.