Raspisan konkurs za dodelu učeničkih stipendija

Komisija za talentovane učenike srednjih škola i gimnazija raspisala je konkurs za dodelu učeničkih stipendija za školsku 2021-2022. godinu.

Na konkurs se mogu prijaviti učenici upisani u srednje, srednje stručne i umetničke škole ili specijalizovane gimnazije. Stipendija se dodeljuje učeniku koji je u toku prethodne školske godine ostvario prosečan uspeh iznad 4,85 ili ukoliko je osvojio prvo mesto na opštinskom, prvo ili drugo mesto na okružnom ili jedno od prva tri mesta na republičkom takmičenju ili se samo plasirao na međunarodno takmičenje.

Za učenike matematičke, filološke i sportske gimnazije zatim, srednje muzičke, odnosno baletske škole (pri dodeli stipendija napred navedenim učenicima, navedenih škola, pri odlučivanju o dodeli stipendija) neće se primenjivati kriterijum postignuti uspeh na takmičenju.
 
Učenici podnose zahtev, uverenje o upisanom razredu, a za učenike prvih razreda srednje škole fotokopija knjižice (opšti podaci i završni razred. Za učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda srednje škole, fotokopija svedočanstva iz prethodne školske godine, fotokopija diplome o osvojenim nagradama na prethodno navedenim takmičenjima. Za učenike matematičke gimnazije, filološke gimnazije, sportske gimnazije, srednje muzičke škole i srednje baletske škole fotokopija svedočanstva iz prethodne godine, fotokopija lične karte i fotokopija bankovne kartice roditelja odnosno učenika u zavisnosti na čiji tekući račun će se vršiti uplata stipendije.

Rok za prijavljivanje na konkurs je do 30. septembra.

Potrebnu dokumentaciju dostaviti na šalter Opštinske uprave opštine Bajina Bašta. Neblagovremeno podneti zahtevi i nepotpuno dostavljena konkursna dokumenta ne razmatraju se. Dokumenta podneta na konkurs ne vraćaju se. Sa kandidatima koji dobiju stipendiju zaključuje se poseban ugovor, kojim se uređuju i preciziraju međusobna prava i obaveze.

Stipendije za tekuću školsku godinu isplaćuju se u deset mesečnih rata. Visinu stipendije ne utvrđuje Komisija već Opštinsko veće u skladu sa određenim sredstvima u budžetu opštine Bajina Bašta.

Korisniku stipendije obustavlja se odobrena isplata stipendije za tekuću školsku godinu kada se utvrdi da podaci koji su poslužili kao osnov i dokaz za ostvarivanje prava na stipendiju ne odgovaraju činjeničnom stanju, kada se promeni mesto prebivališta, jednostrano raskine ugovor o stipendiranju. Gubitkom stipendije iz navedenih razloga nastaje obaveza vraćanja primljenog iznosa stipendije u roku od 15 dana od dana prijema obaveštenja o visini iznosa koji je potrebno vratiti. Takođe osim iznosa glavnice, koji predstavlja ukupan zbir svih primljenih stipendija, korisnik stipendije dužan je Opštini platiti i kamatu i glavnicu u visini eskontne stope Narodne banke Srbije.

Prigovor na rešenje Komisije rešava Opštinsko veće u roku od 10 dana od dana prijema obaveštenja o izboru.

Ovaj članak je pročitalo 571 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.