Radovan Treći pobednički na sceni

Užički srednjoškolci predvođeni Radovanom Jovičićem s predstavom „Crni ram” osvojili prvo mesto na pozorišnoj smotri u Bajinoj Bašti

Na jednostavnoj sceni okačene su umrlice sa nazivima umrlih vrlina: prijateljstvo, ljubav, snovi, savest, istina, a samo je jedna sa velikim znakom pitanja. U takvom dekoru se u glumačkoj igri dešavaju prizori iz života umetnika. Oni preispituju to što stvaraju, mrze se i druže, bune protiv jeftine komercijalizacije, trpe uticaj političara, mirno podnose reforme i mere štednje, pa na kraju jedan umire. Ali umetnost ostaje, snažna je poruka da umetnik stvaranjem nadživljava smrt i prolaznost.

Tako, u najkraćem, izgleda komad „Crni ram” autora Radovana Trećeg Jovičića, maturanta Medicinske škole iz Užica. Ta predstava pobedila je na upravo završenoj 10. smotri dramskog amaterskog stvaralaštva Zlatiborskog okruga u Bajinoj Bašti. Pored Jovičića (s nadimkom Radovan Treći jer je u svojoj familiji treći s tim imenom i prezimenom) koji je i pisac teksta, dramaturg, reditelj, glumac, u komadu igraju još tri srednjoškolca: Pavle Veselinović, koji uči drugi razred Užičke gimnazije, te đaci trećeg razreda Medicinske škole – Dušan Stefanović i Nikola Marković.

Predstava je, ispričali su za naš list ovi momci, napravljena bez uloženog dinara, na čist entuzijazam. Pripremali su je nekoliko meseci, a uspela je najviše zaslugom Radovana koji je uz svoje školske obaveze i pripreme za prijemni na studijama medicine stigao sve ovo da osmisli. Pobedom u Bajinoj Bašti plasirali su se na pozorišnu smotru zapadne Srbije 26. maja u Prijepolju.

– Ovaj komad ne štedi ni političare ni umetnike, ni masu ni elitu. Prikazujemo promašen sistem vrednosti, uvereni da ono što vredi svemu odoleva i ostaje iznad – objasnio je mladi autor i dodao da mu je pozorište (ovo mu je druga predstava, prošle godine se pročuo po komadu „Drvo života”) lep hobi, dobar način da glasno kaže ono što ima.

U ovom mladalačkom „Crnom ramu” su i scene kada glumci govore pod fotografijama Vučića i Nikolića, zatim zanimljivi songovi, lik državnog službenika u sakou bez pantalona i druge neobičnosti. Publika u Bajinoj Bašti aplauzom je nagradila pobednike, a organizator ove dramske smotre Nikola Vasiljević iz bajinobaštanske ustanove „Kultura” rekao je da se ovde ovog puta nadmetalo pet predstava iz opština okruga.

– Mnogo entuzijazma ima u svemu ovome, želja nam je da i druge podstaknemo da se bave dramskim stvaralaštvom – kazao je Vasiljević na dodeli nagrada.

Izvor: Politika

Ovaj članak je pročitalo 496 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.