AkcijeHronika

Radionica o klimatskim promenama

Dvodnevna radionica na temu “Politika u oblasti klimatskih promena – važnost uključivanja klimatskih promena u sektorske i lokalne/regionalne razvojne ciljeve” održana tokom 17. i 18. juna na Tari, u hotelu „Omorika“, okupila je predstavnike organizacija civilnog društva iz regiona sliva reke Drine, predstavnike lokalnih samouprava i poslovnog sektora sa značajnim interesom za pitanja životne sredine, kao i organizacije civilnog društva sliva reke Drine iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

UNDP radionica TaraCilj radionice bio je okupljanje predstavnika nadležnih institucija, lokalne samouprave, poslovnog sektora i organizacija civilnog društva, radi razmatranja napretka u sprovođenju politika klimatskih promena u kontekstu ispunjavanja međunarodno preuzetih obaveza koje proističu iz procesa pristupanja Evropskoj uniji ali i podizanje opšte informisanosti i svesti svih relevantnih aktera koji učestvuju u planiranju političkih i programskih mera, programa i konkretnih projekata koji doprinose smanjivanju emisija gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanju privrede i društva na izmenjene klimatske uslove.

Da klimatske promene nastaju prvenstveno pod uticajem delovanja čoveka svi su se saglasili, a prema rečima Ane Seke, eksperta, od 1960. godine pa do 2012. izmerene vrednosti srednje godišnje temperature vazduha pokazuju porast u gotovo svim delovima Srbije. Najtoplija godina bila je 2000., kada je zemlju pogodila velika suša.
Kao rezultat promene klime, uobičajene vremenske prilike izostaju. Slučajevi suše i poplave sve su češći, ozbiljniji i skuplji, a voda za piće industriju i poljoprivredu postaće oskudna jer porast temperature još više ugrožava već pogođene resurse podzemnih voda. Šumski požari su česti i ozbiljni, a očekuje se smanjenje snežnog pokrivača i dužine zimskog perioda, što utiče na rezerve vode u zemljištu.
Među učesnicima radionica našli se se predstavnici Unija Ekologa Podrinje (UEP) iz Malog Zvornika, EKOS-a iz Šapca, Zeleni Trag iz Valjeva, Endemike iz Bajine Bašte, Eko Drina iz Malog Zvornika i mnogi drugi. Radionice je organizovala Mreža razvojnih inicijativa “Logosfera” iz Bajine Bašte u saradnji sa Razvojnim Programom Ujedinjenih Nacija (UNDP) Srbija. Ova radionice deo su aktivnosti na projektu “Drugi nacionalni izveštaj Republike Srbije prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime” a koji zajednički sprovode Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i Kancelarija UNDP za Srbiju.

Ovaj članak je pročitalo 797 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.