PSSS Užice: Otvorena laboratorija za analizu zemljišta u Užicu

U nadležnosti Poljoprivredne savetodavne stručne službe Užice počela je da radi prva akreditovana laboratorija iz oblasti ispitivanja zemljišta na četiri okruga: Zlatiborskom, Moravičkom, Кolubarskom i Mačvanskom okrugu.

U vezi sa tim obaveštavaju poljoprivredne proizvodjače, da je redovna analiza zemljišta značajna ne samo za voćarsku, već i za ratarsku i povrtarsku proizvodnju. Kako naglašavaju, obeveza proizvodjača je da najmanje jednom u četiri godine potrebno izvršiti hemijsku analizu zemljišta.

“Retka su idealna zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju, u većini slučajeva zemljištima su siromašna u određenim hranljivim materijama pa ih treba nadomestiti. Iz tih razloga je naša služba opremljena laboratorijom koja može veliki broj tih zahteva da ispuni“, poručuju iz PSSS Užice.

Laboratorija PSSS Užice postoji već duži niz godina, ali u zadnje dve godine je učinjen napor za njeno opremanje i osposobljavanje za usklađivanje sa zahtevima međunarodnog standarda ISO /IEC 17025:2017 u cilju izvršenja takvih zadataka.

“Ministarstvo poljoprivrede šumarstava i vodoprivrede Republike Srbije svojim rešenjem nam je odobrilo da možemo vršiti ispitivanje osnovnih parametara kontrole plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta“, kažu u Poljoprivrednoj savetodavbnoj stručnoj službi Užice.

Ističu da je pravovremenom primenom preporučene vrste i količine hraniva omogućen kontinuiran rast i razvoj biljke, što će proizvodjaču dodatno smanjiti troškova repromaterijala, a sa druge strane postići  bolje finansijske rezultate za svoje poljoprivredno gazdinstvo.

Za tačnost analize zemljišta od velikog značaja je vreme i način uzimanja uzoraka na terenu. Savetodavci naše službe redovno vrše edukaciju proizvođača na koji način i u koje vreme se može izvršiti pravilno uzorkovanje zemljišta za hemijsku analizu, napominju u službi.

 

Ovaj članak je pročitalo 752 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.