Prstenovanje ptica na Tari

Nacionalni park Tara već 10 godina sprovodi istraživanja i uspostavljanje praćenja faune ptica za ovo zaštićeno područje. Jedna od metoda praćenja je i prstenovanje ptica selica koje se trenutno realizuje u saradnji sa Centrom za markiranje životinja i Institutom za multidisciplinarna istraživanja iz Beograda.

Prstenovanje je značajno zbog dobijanja podataka o pticama koje su u migraciji, ili se zadržavaju na Tari vrlo kratko tokom jeseni, a i da bi se videlo koje su sve ptice nastanjene na području Tare, poručuju iz parka i dodaju da se ptice odmah nakon postupka prstenovanja, neozleđene puštaju na slobodu na mestu gde su i ulovljene.

Inače, vrste ptica koje su tipične za ovaj Nacionalni park jesu, dugorepa sova, mala sova, detlić, pojedine vrste kamenjarke, jarebica, kao i neke vrste grabljivica suri orao i sivi soko i one su tipični predstavnici  ornitofaune Tare.

Juče je, na lokalitetu Sokolina u prstenovanju učestvovalo i 20 učenika sa nastavnicima iz bajinobaštanskih osnovnih škola. Deca su bila u prilici da se upoznaju sa radom ornitologa, načinom i razlozima prstenjovanja ptica ali i vrstama koje su karakteristične za područje Tare.

Ovaj članak je pročitalo 176 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.