BaštinaKulturoskop

Promovisana knjiga Saliha Selimovića

Salih Selimović, istoričar, profesor i publicista iz Sjenice, poznat po istraživanjima istorije islamizacije naših prostora, u gradskoj galeriji je promovisao knjige “Muslimani u Ravnogorskom pokretu i jedinicama JVuO 1941-1945“ i “Neka prezimena i njihovo poreklo na prostoru stare Raške“.

Govoreći o knjizi “Muslimani u Ravnogorskom pokretu i jedinicama JVuO 1941-1945“ rekao je, da knjiga do sada nije objavljivana, a zaslužuje veliku pažnju jer je bila istorijski zapostavljena.

“Mnogi su bežali od ove teme, nezasluženo, jer je i to bio antifašistički pokret kao i partizanski, tako da je došlo vreme da se i ta istina stavi na uvid široj publici“, ističe Selimović i dodaje da je iz bogate građe Arhiva Srbije, BiH, Vojnog arhiva, zatim radova istoričara i literature, dok je u samim zbornicima NOR-a autor našao mnogo toga zanimljivog.

Kaže, da je dokumenata sačuvano dovoljno, da se stvori jedna realna slika o tom pokretu.

Krajem 1942. godine u jedinicama Ravnogorskog pokreta bilo je oko 4.000 muslimana, a u dve sledeće godine ta brojka je dostizala i 8.000 učesnika, uglavnom u Hercegovini i severoistočnoj Bosni.

Poštovaoci pisane reči, a posebno ljubitelji istorijsko-geografske građe, iste večeri imali su priliku da se upoznaju sa drugim dopunjenim izdanjem knjige “Neka prezimena i njihovo poreklo na prostoru stare Raške“ za koju je autor obuhvatio 900 prezimena koja su karakteristična na području stare Raške.

 

Ovaj članak je pročitalo 336 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.