Javne službe

Program PRO predstavljen u Užicu

Program “PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ predstavio je u Užicu planirane aktivnosti koje će uz podršku Vlade Švajcarske u vrednosti od 9 miliona evra biti sprovedene u periodu od 2023. do 2026. godine. Program PRO će doprineti poboljšanju kvaliteta života građana kroz unapređenje lokalnog upravljanja, socijalne uključenosti i zaštite životne sredine u 99 gradova i opština iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije koje mogu da konkurišu za podršku programa

“Zadovoljstvo građana radom lokalne samouprave, kvalitetnije usluge socijalne zaštite, bolji sistem zaštite životne sredine na lokalnom nivou, neki su od ciljeva kojima će doprineti program PRO“, istakao je viši službenik za dobro upravljanje na programu PRO Dragan Mladenović.

Konkretne aktivnosti će, između ostalog, uključivati treninge za zaposlene u lokalnim samoupravama, obuke za donosioce odluka na lokalnom nivou, podršku unapređenju pružanja javnih usluga, eUsluga i otvorenih podataka, kao i poboljšanju usluga socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja i lokalnog upravljanja životnom sredinom.

 

“Preporučio bih svima da pohađaju obuke koje će sprovodi program PRO jer značajan deo onoga što sam naučio na treninzima za primenu principa dobrog upravljanja primenio sam prilikom izrade Plana razvoja grada Užica, što je krovni dokument za rad svake lokalne samouprave“, naveo je predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović.

Direktni korisnici podrške programa PRO biće lokalne samouprave, centri za socijalni rad i druge lokalne institucije, kao i organizacije civilnog društva i građani, naročito ranjive grupe. Pored tehničke podrške i aktivnosti izgradnje kapaciteta, program će obezbedi i bespovratna sredstva za projekte lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva, posebno u cilju boljeg odgovora na potrebe ranjivih grupa.

“Namera i nacionalnih parnera je da se pruži snažna podrška aktivnostima koje treba da omoguće da usluge socijalne zaštite stignu onima kojima su najpotrebnije, sa fokusom na Rome, osobe sa invaliditetom, decu do 15 godina, mlade i lica starija od 65 godina, a posebno neformalne sakupljače sekundarnih sirovina“, navela je Nataša Ivanović zadužena za socijalno uključivanje na programu PRO.

Ključni partneri programa na nacionalnom nivou su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Regionalnom predstavljanju koje je organizovano za Zlatiborski okrug prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava i centara za socijalni rad iz Arilja, Bajine Bašte, Kosjerića, Nove Varoši, Požege, Prijepolja, Sjenice i Užica.

Program “PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija ujedinjenih nacija za projektne usluge u partnerstvu sa Dečijim fondom Ujedinjenih nacija, Populacionim fondom Ujedinjenih nacija i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu.

Ovaj članak je pročitalo 155 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.