Pro-BH zajedno za načelnika Srebrenice

Stranke probosanskog bloka SDA, SBB, PDA, Stranka za BiH, i Demokratska fronta postigle su juče dogovor oko zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice na lokalnim izborima 2020. Jedinstvena odluka BH bloka je da kandidat bude Alija Tabaković.

Ranije najavljene kandidature povukli su nekadašnji načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, Sadik Ahmetović, Hamdija Fejzić, Begija Smajić, Nedib Smajić i Munir Habibović.

– Poslali smo jasnu poruku iz Srebrenice da smo jedinstveni i da Srebrenicu treba da vode ljudi koji ne negiraju genocid. Naš dogovor podržali su članovi inicijative Moja adresa Srebrenica. Pozivamo i SDP da nam se pridruži u ovoj probosanskoj priči i vjerujemo da će prihvatiti naš poziv – kazao je za sarajevski portal Faktor Alija Tabaković, predsjednik SDA Srebrenica i kandidat za načelnika Srebrenice.

Tabaković ima iskustvo u radu lokalne samouprave a podršku je dobio zbog zalaganja i dosledne borbe za isterese Bošnjaka ali i izgradnju dobrih odnosa sa Srbima. Tabaković je mišljenja da Srebrenici treba vratiti dostojanstvo i popraviti narušene odnose sa Srbima.

“To sada želimo promijeniti. Mi smo do prije četiri godine imali politiku koja nije bila idealna, ali je sigurno bila mnogo bolja od postojeće, ako ćemo govoriti realno. Svjedoci smo da su u protekle četiri godine sve nevladine organizacije napustile Srebrenicu, svi projekti koje su realizirale međunarodne organizacije su povučeni. U Srebrenicu niko više ne dolazi, a u posljednjem periodu ona se pamti samo po aferama. Jučer smo poslali poruku da želimo vratiti Srebrenici dostojanstvo koliko god je to moguće” izjavio je nedavno Tabaković u razgovoru za sarajevski Klix.

Ovim sporazumom probosanski blok je dogovorio i dve zasebne liste kandidata za lokalni parlament kje će činiti SDA, SBIH, SBB, PDA i nezavisni odbornici na jednoj i kandidati Demokratske fornte na drugoj listi.

Ovaj članak je pročitalo 426 posetilaca portala!

Facebooktwitter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.