Javne službe

Predstavljen projekat “Odvajamo“

Na gradskom trgu danas je i zvanično predstavljen projekat odvajanja kućnog otpada “Odvajamo“. Prisutni su se ovom prilikom upoznali sa prednostima odvajanja otpada i recikliranja, kako da brzo i lako odvajaju papir, plastiku, metal i staklo. Glavni akcenat bio je na najmladjim učesnicima promocije, kod kojih tek treba da se probudi svest o vaznosti odvajanja kućnog otpada.

U obraćanju prisutnima predsednica opštine Vesna Djurić istakla je da će implementacijom ovog projekta Bajina Bašta poboljšati upravljanje otpadom i unaprediti stanje životne sredine.

Pomoć lokalnoj samoupravi ogleda se u donaciji 3800 plavih kanti koje Komunalno preduzeće deli gradjanima kako bi mogli da odvajaju suvi otpad u domaćinstvima. Donirana su i 40 žuta kontejnera koji su postavljeni u blizini stambenih zgrada, 51  kontejner za blokove takodje za reciklabirni otpad, kao i vozilo za sakupljanje otpada

Projekat “Odvajamo“ sprovodi se uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, zajedno sa partnerima Evropske unije i ambasade Švedske. Projekat se pored Bajine Bašte sprovodi još u 16 opština u Srbiji.

Cilj  projekta je poboljšanje upravljanja komunalnim otpadom u skladu sa standardima EU i srpskog zakonodavstva razvojem i uvođenjem infrastrukture za primarnu separaciju otpada na mestu njegovog nastanka, rekao je Džon Glejzbruk  programski menadžer EISP2 projekta

“Početkom marta u Bajinoj Bašti je sakupljeno preko 70 tona reciklažnog materijala. To znači da 70 tona ne biva odloženo na deponiju, to stvara nove poslove i štiti životnu sredinu. Ja verujem da će ovo odvajanje otpada u kućnim uslovima postati normalno širom Srbije“, izjavio je Glejzbruk i dodao da starije članice Evropske unije sada recikliraju na nivou od oko 50 odsto, dok su nove članice na nivou od 30 do 35 odsto recikliranja.

“Verujem da će se taj proces u Srbiji odvijati brže i uspešnije. Trudimo se da izbegnemo greške koje smo napravili u zemljama Evropske unije i da njihovu primenu unapredimo kroz ove aktivnosti u Srbiji. Zato verujem da će Srbija imati još bolji rezultat“ rekao je Glejzbruk.

Do sada je u Bajinoj Bašti podeljeno oko 2000 plavih kanti za odvajanje kućnog otpada.

Od novembra 2022. godine, 17 opština i gradova počelo je sa sprovođenje sakupljanja reciklabilnog otpada odvojenog u domaćinstvima sa ciljem da što manje ovog otpada završi na deponijama u okviru projekta “Odvajamo“.

Ovaj članak je pročitalo 426 posetilaca portala!

One thought on “Predstavljen projekat “Odvajamo“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.