Povučena odluka o obaveznom PCR testu za zdravstvene radnike u Užicu

U Srbiji se podigla velika prašina oko navodne odluke Ministarstva zdravlja da svi zdravstveni radnici koji nisu vakcinisani, o svom trošku prvo moraju uraditi PCR test, kako bi se posle privremenog odsustva mogli vratiti na posao i izbegli sankcije. Takvu odluku je 19. jula zvanično doneo i direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović o čemu su obavešteni zaposleni zdravstveni radnici, dok je već sutradan 20. jula stigla odluka o njenom stavljanju van snage, a koju je potpisao direktor OB Užice dr Slobodan Jovićević.

Taman što je direktor Zdravstvenog centra Užice 19. jula doneo odluku o obaveznom PCR testiranju nevakcinisanih zdravstvenih radnika koji se vraćaju sa godišnjeg odmora ili odsustva po bilo kom drugom osnovu na posao, već sutradan je stavljena van snage, piše Nova S.

Odluka nalaže i obaveznu vakcinaciju svih hospitalizovanih pacijenata koji nisu vakcinisani.

Nova odluka ne sadrži obrazloženje razloga stavljanja prethodne van snage. Ono što je poznato jeste da je donošenju nove odluke prethodio dopis Sindikata Sloga direktoru OB Užice, koji ukazuje na nezakonitost odluke direktora Zdravstvenog centra Užice a koja je, kako se navodi, u suprotnosti sa pozitivno pravnim propisima.

”Imamo situaciju da se ne poštuje Ustav tj. ustavno pravo čoveka da odlučuje o svom telu ali i diskriminaciju. Određeni deo zaposlenih koji nisu vakcinisani moraju da vrše testiranje koje košta 9.000 dinara i to o svom trošku. Takođe imamo i kršenje Zakona o radu u smislu da će biti sankcionisani i udaljeni sa posla oni koji ne budu uradili PCR test, što pravno nije održiva odluka. Mi smo savetovali zaposlene da dođu na posao a ako rukovodilac želi da ih udalju sa posla, da traže pismenu odluku. Tada mogu da se obrate našem sindikatu koji će pravno reagovati i odmah se obratiti Inspekciji rada zbog kršenja prava zaposlenih”, rekao je za Nova.rs predsednik Sindikata „Sloga“ Užice Glišo Vidović.

Sindikat Sloga je pokrenuo postupak i predao prijavu Inspekciji rada protiv Zdravstvenog centra Užice, kao pravnog lica i direktora OB Užice Slobodana Jovićevića.

Izvor: Nova.rs

Ovaj članak je pročitalo 349 posetilaca portala!

Facebooktwitter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.