Povećan broj nasilja u porodici

Broj slučajeva nasilja u porodici kako psihičkog tako i fizičkog znatno se povećao tokom prošle godine. Prema podacima Centra za socijalni rad na teritoriji Opštine Bajina Bašta prijavljena su 62 slučaja nasilja u porodici što je za 34 više nego u 2019. godini. Pored nasilja koje se događalo među partnerima evidentan je porast nasilničkog ponašanja između roditelja i njihove odrasle dece, gde su deca nasilnici, a roditelji žrtve.

Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici predvidjene su mere koje predvidjaju udaljenje nasilnika iz stana, zabranu prilaženja i komunikacije sa žrtvom. Samo u 2020. godini broj izrečenih hitnih mera je udvostručen.

Prema evidenciji Centra tokom prošle godine izrečeno je 105 hitnih mera koje su se odnosile na privremeno udaljenje iz stana i zabranu komunikacije sa žrtvom.

Poruka koja se šalje svim žrtvama nasilja u porodici je da odlučno prijavljuju nasilje nadležnim institucijama.

”Efekti novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici su evidentni. Sankcionisanje nasilnika u prvom momentu u vidu hitnih mera koje se odnose se na iseljenje iz stana nasilnika, zabranu komuniciranja i prilaska žrtvi su odlične, ali je potrebno da i sudovi izriču drastičnije kazne. I dalje je važno nastaviti raditi na osnaživanju žrtava nasilja u porodici i partnerskog nasilja, kako bi u društvu zavladala nulta toleracija na sve vidove i stepene nasilja”, saopštili su iz Centra za socijalni rad.

U Centru navode da uzroke možemo tražiti u nerazrešenim imovinskim odnosima, zloupotrebi alkohola, u specifičnoj situaciji koju je izazvala epidemija korona virusa, nemogućnosti ostvarivanja zarade, neadekvatnoj komunikacija među članovima porodice, frustracijama.

Po prvi put od ove godine zaživela je usluga ”Savetodavni rad sa nasilnicima u porodici” u okviru Centra za socijalni rad.

Ovaj članak je pročitalo 497 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.