Postojeće mere ostaju na snazi

Član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da se za sada ne može govoriti ni o kakvom popuštanju mera, ali da će se o tome verovatno razmišljati posle 8. maja, ako se broj novozaraženih bude ubrzano smanjivao, a mere se poštovale.

“Ako budemo ovako nastavili i ako se ubrzano bude spuštao broj novozaraženih, ako se sve mere budu poštovale, verovatno ćemo posle 8. maja razmišljati o tome da se mere postepeno ublažavaju“, rekao je on u izjavi novinarima posle sednice Kriznog štaba.

Prema njegovim rečima, to znači i da će zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata moći da rade, ali sa 50 odsto kapaciteta.

“Sačekajmo da prođu praznici. Kada prođu, treba 10 do 14 dana da bismo procenili da li će doći do porasta dijagnostikovanih zaraza, pa i oboljenja“, naveo je epidemiolog.

On je pozvao građane da tokom predstojećih praznika budu disciplinovani, izbegnu scenario koji smo imali za Sretenje i ukazao na značaj vakcinacije.

“Iskoristimo lepo vreme za praznike da udahnemo čist vazduh, prošetamo sa porodicom i proslavimo praznik ali uz poštovanje mera, kako bismo izašli iz praznika očuvani i zdravi“, poručio je Tiodorović.

On je najavio i da od 15. maja počinje velika kampanja vakcinisanja mladih, kako bi imali mogućnost da posećuju festivale, poput Egzita, poručivši da je vakcinacija odlučujući korak prema zaustavljanju bolesti.

Prema njegovim rečima, preko 90 odsto pacijenata koji se danas nalaze u kovid bolnicama je nevakcinisano.

Epidemiolog je najavio i da će u vakcinaciji sada biti stavljen fokus, pre svega, na radno aktivno stanovništvo, pošto je starije stanovništvo zaštićeno vakcinom, objasnivši da je slab odziv tog dela stanovništva i da je neophodan aktivan odnos prema velikim kolektivima, velikim sistemima.

Vlada Republike Srbije

Ovaj članak je pročitalo 234 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.