Pojačana kontrola saobraćaja

Pripadnici Uprave saobraćajne policije sprovode medjunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja koja je usmerena na uočavanje i sankcionisanje najtežih saobraćajnih prekršaja.

Pripadnici saobraćajne policije će tokom sprovođenja ove akcije poseban akcenat staviti na upotrebu mobilnog telefona tokom vožnje i korišćenje sigurnosnog pojasa u vozilu.

Ova medjunarodna akcija koja je počela u ponedeljak, sprovodi se u svim državama koje su članice Mreže saobraćajnih policija Evrope.

Prema rečima Nenada Stamenića pomoćnika komandira policije u Bajinoj Bašti, statistički podaci iz prošle godine pokazuju da je u 2020. godini bilo 700 prekršaja koji se tiču korišćenja sigurnosnog pojasa tokom vožnje, a u prva dva meseca ove godine, zbog istog prekršaja sankcionisano je 115 vozača.

“Ovo je pokazatelj da veliki broj grajana odnosno lica koja saobraćaju našim putevima ne koristi zaštitni pojas koji značajno doprinosi bezbednosti učesnika u saobraćaju“, rekao je Stamenić.

Kazna za nekorišćenje sigurnosnog pojasa iznosi 10.000 dinara, s tim što u roku od osam dana lica kojima su napisane kazne, odnosno izdati prekršajni nalozi mogu da plate polovinu kazne.

Kontrola koja će biti sprovedena i narednih dana obuhvata i prevoz dece u automobilima, odnosno upotreba dečijih auto sedišta u vozilu.

“Deca do 12 godina ne mogu sedeti na prednjem sedištu. Takodje, mala deca moraju biti smeštena u dečija auto sedišta i tako se prevoziti. Statistika saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovala deca kao putnici, pokazuje da deca koja su bila propisno vožena skoro da nisu imali nikave povrede. Svakako moram da naglasim da upotreba sigurnosnog pojasa svakako doprinosi povećanoj bezbednosti. Analizom saobraćajnih nezgoda dolazimo do podataka da lica koja su koristila sigurnosni pojas tokom saobraćajnih nezgoda prošla sa lakšim telesnim povredama u tim nezgodama. U prošloj godini u saobraćajnoj nezgodi jedno dete je lakše povredjeno, dok ove godine na sreću nije bilo povredjene dece“, dodaje Stamenić.

Na gradjane se apeluje da se pridržavaju saobraćajnih propisa radi njihove bezbednosti.

Ovaj članak je pročitalo 1546 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.