Podela zaštitnih ramova za traktore

Komisija za bezbednost saobraćaja Opštine Bajina Bašta, podeliće 10 zaštitnih ramova za traktore vlasnicima ovih poljoprivrednih mašina koji nemaju kabinu ili zaštitne ramove, u okviru akcije za povećanje bezbednosti traktorista.

Kako se navodi u saopštenju, ramovi za traktore odgovaraju za modele IMT 533, 539, 540, 542, 549 i 558.

Zainteresovani za dobijanje zaštitnih ramova mogu se prijaviti na šalteru
opštinske uprave do 15. septembra. O mestu i datumu podele zaštitnih ramova vlasnici traktora će naknadno biti obavešteni, navedeno je u saopštenju.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, od 2001. godine od 46 poginulih lica u saobraćajnim nesrećama, na teritoriji Opštine Bajina Bašta 15 lica je poginulo u saobraćajnim nesrećama u kojima je učestvovao traktor, što čini oko 32 odsto. U poslednjih šest godina od ukupno 13 poginulih lica u saobraćajnim nesrećama na teritoriji Opštine Bajina Bašta, sedmoro njih su bili traktoristi. Dakle 54 odsto poginulih na teritoriji bajinobaštanske opštine čine traktoristi. U poslednje tri godine, od ukupno 10 poginulih u saobraćajnim nesrećama, šestoro njih je nastradalo vozeći traktor. Prosek poginulih traktorista od ukupnog broja poginulih licu u saobraćaju u Republici Srbiji iznosi oko pet odsto. Po napred navedenim podacima, Opština Bajina Bašta je prva po broju nastradalih traktorista u Srbiji.

Prevencija je jedan od načina sprečavanja prometnih nesreća u kojima stradaju traktoristi. U vezi sa tim Komisija za bezbednost saobraćaja je predložila nabavku zaštitnih ramova za traktore, rotacija i tabli za označavanje sporih vozila kao i održavanje edukacije za traktoriste od strane Agencije za bezbednost saobraćaja. Jedna od preporučenih mera je i pojačana kontrola traktorista u saobraćaju od strane saobraćajne policije kako u naseljenim mestima tako i na seoskim putevima. Traktori koji učestvuju u saobraćaju na javnim putevima takodje moraju imati obavljen tehnički pregled.

Iz Komisije za bezbednost saobraćaja apeluju na traktoriste da u cilju svoje i bezbednosti svoje porodice redovno vrše tehničke preglede, da obrate pažnju na uslove puta i konfiguraciju terena kao i da ne upravljaju traktorom pod dejstvom alkohola i kao i da ne upravljaju traktorom bez dozvole.

Ovaj članak je pročitalo 199 posetilaca portala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.